Közélet

2009.10.02. 07:08

KOMA: kerüljön be Ön is, megéri

Már különféle támogatásoknál, pályázatoknál is elfogadják igazolásként, ha az adózó szerepel a köztartozás-mentes adatbázisban.

HEOL

A Köztartozásmentes Adózói Adatbázisba (KOMA) egy, az adóhatóság honlapjáról letölthető kérelem (09UK21) kitöltésével és elektronikus úton – az ügyfélkapun keresztül – történő benyújtásával lehet bekerülni.

A február óta működő adatbázis szerepe bővült, a közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos kifizetéseken túl már bizonyos támogatások folyósításánál, odaítélésénél, pályázatok benyújtásánál is elfogadják a köztartozás-mentesség igazolására, ha az alany szerepel az adatbázisban.A Köztartozásmentes Adózói Adatbázisba az kerülhet be, aki megfelel az alábbi feltételeknek:

 • a) a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs az állami adóhatóságnál és vámhatóságnál nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása;

 • b) nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozása;

 • c) nyilatkozata alapján a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz/tett;

 • d) adószámát nem függesztették fel;
  e) nem áll csődeljárás, végelszámolás, illetve felszámolási eljárás alatt;

 • f) csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adóalanynak nincs általános forgalmi adó tartozása;

 • g) nem minősül adó megfizetésére kötelezettnek.
 • A feltételek teljesülését az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi, és a kérelmezők csak ezt követően kerülhetnek a havonta aktualizált adatbázisba.

  A nyilvántartásba visszamenőleg bekerülni, illetőleg onnan visszamenőleg kikerülni nem lehetséges. A havi adatbázist az állami adóhatóság honlapján archiválják, így évekkel később is lekérdezhetővé válik.

  Ha az adózó már nem kívánja adatait szerepeltetni az adatbázisban, akkor kérelmére az állami adóhatóság törli az adatbázisból. A további tudnivalókról bővebb tájékoztató a kérelem kitöltési útmutatójában, illetve az adóhatóság honlapján, a www.apeh.hu-n érhető el.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!