Közélet

2009.10.18. 19:47

Lézer vagy Botox? - a szépülni vágyók dilemmája

Szinte minden nő rémálma, hogy arcán ráncok köszönnek vissza a tükörből. Az idő múlásának látható jelei ellen ma már számos módon fel lehet venni a küzdelmet. De mit válasszunk?

HEOL

A Botox és a lézer előnyeiről és hátrányairól dr. Kalas Diána bőrgyógyász, lézerspecialista beszélt az OrvostKeresek.hu-nak. A ráncokkal megbarátkozni nem tudóknak azért is fontos tisztában lenni az egyes megoldásokkal, mivel az idő és életmódunk látható jelei már a harmincas éveinkben megmutatkoznak bőrünkön.

- Az arcbőrön megjelenő ráncok kialakulásában döntő szerepe van a mimikai izmoknak - magyarázta a szakember. - Ezeknek az izmoknak egészen speciális a működésük, hiszen nem csontról csontra irányul a munkájuk és ízületet mozgatnak, hanem a koponyacsontról indulva valamely bőrterületet mozgatják. A szöveteink azonban olyan rugalmasak, hogy egy bizonyos életkorig ennek a mozgásnak nincs látható nyoma, vagyis amikor az izmok nem mozognak, a bőr kisimul. Amikor azonban a szöveti rugalmasság csökken, a bőrön már nyugalmi állapotban is láthatóak lesznek a redők, a ráncok. Ráadásul a folyamatosan használt mimikai izmok az évek során egyre erősödnek és nyugalmi állapotban sem lazulnak el teljesen.

A bőr rugalmasságának elvesztéséhez az is hozzájárul, hogy idővel csökken a kollagén és elasztin termelődése, valamint a bőr vízmegkötő képessége. A folyamat már a harmincas években elkezdődik és ötven felett rohamosan fokozódik. Így a ráncosodás kódolva van bennünk, tenni azonban mindig lehet ellene.

A Botox az izmokat blokkolja
A „A”-típusú botulinom toxin az idegek ingerület átvitelét gátolja, vagyis az idegrendszeri utasítás (húzódj össze!) nem jut el az izomhoz. Ez az anyag nagy dózisban akár halálos méreg is lehet, azonban az orvostudomány régóta használja a kóros izomműködések gátlására – tisztított formában és pontosan adagolt mértékben. Természetesen a nem kóros, csupán ráncosodást eredményező izomműködés gátlás is ugyanezen az elven működik.

A Botox elnevezésű készítmény azáltal szünteti meg a ráncot, hogy blokkolja a kezelt izmot, így a páciensnek gyakorlatilag azért nem lesznek láthatóak például a homlokráncai, mert egyszerűen nem tudja összehúzni az ott lévő izmokat. Éppen ezért azok választják elsősorban a Botoxot, akiknek már mély, kialakult ráncai vannak, jellemzően a szemöldökök közt, a homlokon, a szem és a száj körül. Ez a készítmény folyékony állagú, amelyet egy vékony tűvel, kis szúrásokkal juttatnak a bőr alá. A hatás általában 4-6 hónapig tart, de az ismétlések hatására a kezelt izmok részlegesen gyengülhetnek, és a ráncképző aktivitás is lecsökken. Vagyis több kezelés után az izom szinte akaratlagosan sem tud annyi ráncot létrehozni, mint korábban.
 
A lézer belülről tölti fel a ráncot
A legmodernebb lézeres technika, az úgynevezett ELOS (Elektro Optical Synergy) egyedülálló módon egyesíti a lézer és a rádiófrekvencia hatásait. A rádiófrekvencia jut először a bőr felszínére, és felmelegíti azt, így megsokszorozza a lézer terápiás hőhatását. Ráadásul a rádiófrekvenciás elektróda talpain keresztül a felmelegedés is folyamatosan mérhető, és ha ez egy beállított érték fölé kerül, automatikusan csökkenni kezd.

A hatás tulajdonképpen egy gyors, fájdalommentes és azonnali lifting (bőrfeszesítés). A lézerfény ugyanis azonnal összehúzza a kollagén rostokat, később pedig, elnyújtott hatásként jelentkezik a kollagénszerkezet újraépülése, a rostok megrövidülése, a fokozott kollagén termelés, így pedig a látványos bőrfeszesedés. Tény, hogy ez a kezelés kevésbé alkalmas a már rögzült, mély ráncok kezelésére, de az időben elkezdett, és időnként ismételt eljárás erősen lassíthatja a folyamatot. Egy-egy sorozat 3-4 alkalmat jelent, és mivel nem jár invazív beavatkozással, semmiféle kiesést nem eredményez a munkából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!