Közélet

2009.10.06. 15:14

Ma is harcolni kell - megemlékezések megyeszerte

A polgári forradalmak jelszavai ma is időtállók, és ma is harcolni kell értük.

HEOL

Az Egerben született és eltemetett Lenkey János honvédtábornok sírjánál emlékeztek az aradi vértanukra a város általános és középiskolás diákjai. Az ünnepségen Munkácsi Sándor, ny. alezredes, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület elnöke idézte fel névadójuk életútját. Lenkey az aradi vértanúk perének egyik vádlottja volt, de mivel pszichés betegsége elhatalmasodott, megszüntették ellene az eljárást. Az aradi vár börtönében halt meg. A megemlékezés végeztével a jelenlévők megkoszorúzták a sírt.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Virágok hada. Megemlékezés Lenkey János honvédtábornok sírjánál
[/caption]

Az Egri Végvár Polgári Körök Egyesület a Knézich emléktáblánál rendezett ünnepséget, ahol Homa János, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke mondott beszédet. Hangsúlyozta: a polgári forradalmak jelszavai ma is időtállók, s harcolni kell értük. A rendszerváltáskor bíztunk benne, ha felszámoljuk a diktatúrát, jobb és emberibb világ következhet. De a szabadság sokak számára nyomort hozott, és az esélyegyenlőség már nyomokban is alig létezik. Ami pedig a testvériséget illeti: felül a profitért való harc, alul a munkáért való megveszekedett küzdelem szembeállítja egymással az embereket.

Füzesabonyban a Lokálpatrióta Egylet kezdeményezésére a nemzet egységének jelképeként Turul szobrot avattak a vértanuk napján. Avató beszédet mondott Ékes Ilona országgyűlési képviselő és Laminé Antal Éva polgármester.

A gyöngyösi ünnepségről itt olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!