Közélet

2009.10.13. 13:50

Milliárdokból fejlődött a megye az utóbbi években

A megyei önkormányzat és a fenntartásában működő intézmények a 2006-ban kezdődött választási ciklus eddigi részében 61 pályázatot zártak le, a már befejezett projektek összértéke meghaladja az 5,5 milliárd forintot.

R. M.

A fentieken túl további 46 pályázat esetében történt meg a szerződéskötés és folyamatban van a teljesítés – ezek összege mintegy félmilliárd forint –, s elbírálás alatt áll több más megyei igény is közel 2,8 milliárd értékben - hangzott el azon a mai sajtótájékoztatón, amit Sós Tamás közgyűlési elnök és Kun Zoltán, a Megyeháza terület- és intézményfejlesztési irodájának vezetője tartott.

A megvalósult és pénzügyileg is elszámolt fejlesztések egy része – ilyen például a megyeszékhelyi Inter Európa Ház vagy az új parádi idősotthon – áthúzódott az előző ciklusból. Van, ahol a megye „csak” résztvevő, de nem gesztor volt, példának okáért Gyöngyösön az Orczy-kastély rekonstrukciójánál vagy az egri Törökfürdő és a reumakórház minap átadott beruházásánál.

A befejezett, illetve a folyamatban lévő projektek esetében eddig mintegy ötmilliárd forint volt a hazai és az európai uniós támogatás, s egymilliárdot meghaladó az önerő, amelyet a megye, annak intézményei, valamint a partnerszervezetek – így mások mellett Eger és Gyöngyös önkormányzata, az Eger Termál Kft. – biztosítottak.

Az elbírálás alatti pályázatok közül igen komoly az egri vár átfogó turisztikai fejlesztése, amely első fordulóban már támogatást kapott, de fontos az a két ÉMOP-os pályázat is, amely a közoktatás infrastruktúrájának jelentős fejlesztését célozza az Arany János Általános Iskola és Szakiskolában Egerben, illetve a Bajza József Gimnázium és Szakközépiskolában Hatvanban.

Sós Tamás kiemelte, hogy a pályázatok több, mint 95 százalékát a Megyeháza és a megyei intézmények szakemberei készítették. Az eredményesség jelzi, hogy a kórház körüli vita korántsem vett el minden energiát a megyétől, nagy figyelmet fordítottak az intézményhálózatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!