Közélet

2009.10.08. 18:48

Nem akarnak szénerőművet a szomszédba

A környezeti ártalmaktól tartanak a szomszédos Nódgrád megyei erőmű miatt Mátraballán.

HEOL

A mátraballai önkormányzat mindent megtett és megtesz annak érdekében, hogy ne épülhessen meg a szomszédos - Nógrád megyei - Mátraterenyén az Első Nógrádi Erőmű Zrt. széntüzelésű erőműve. Erről a mátraballai önkormányzat előadója, Pádárné Gyuricza Henriett beszélt azon a lakossági fórumon, amit az erőmű ügyében szervezett a Jobbik. A házigazdák, a helybéli Bolyki András, a Jobbik megyei alelnöke, illetve Laczik Attila elnök úgy vélték: az önkormányzat elmulasztotta a kellő nyilvánosságot megadni az erőműépítés tervének.

A fórumon az önkormányzat szakelőadója tudatta: idén tavasszal kereste meg a beruházó az önkormányzatot, mint ahogy mind a 22 települést, amelyik a tervezett erőmű 9,5 kilométeres körzetén belül van. Főként egyékbént Heves megyei Városról és községekről van szó, Pétervásárától Parádsasvárig mintegy tucatnyiról. A ballai önkormányzat kifüggesztett egy hirdetményt az elképzelésről, amire nem érkezett semmilyen reakció.

A falu vezetése ellenben igyekezett gátolni az erőműépítést: a polgármester levélben jelezte a környezetvédelmi hatóságnak, hogy aggályosnak tartják a beruházást, Mátraballa-Mátraderecske körjegyzője - szakhatóságként - nem járult hozzá az erőmű engedélyéhez, és - szomszédként - ahhoz sem, hogy a tervezett erőmű területének művelési ágát megváltoztassák. Mindezeken túl több hevesi és nógrádi település polgármestere is különböző fórumokon tiltakozott az elképzelés ellen.

Az ENE Zrt. ötven Megawattos erőművét 2013-ban szeretné elindítani, nyolcvan százalékban barnaszénnel, húsz százalékban bimasszával fűtené. Mátraterenyén szeptember 6-án népszavazást tartottak a kérdésben, ami hajszál híján bár, de eredménytelen lett. A 49,68 százalékos részvételi arány mellett lezajlott szavazáson a helybéliek döntő többsége (711) az  erőmű mellett tette le a voksát, ellene 79-en szavaztak.

A heves megyei településen leginkább az erőmű szén-dioxid kibocsátása, illetve egyéb környezeti hatásai miatt aggódnak, és a mátrai gyógyászati lehetőségeket is veszélyeztetve látják, ha megépül az erőmű. Ezért a mátraballai fórumon aláírásgyűjtésbe kezdtek, amit ki fognak terjeszteni a többi érintett településre is - közölték a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!