Közélet

2009.10.09. 07:32

Nem lesz még itt a Kánaán

Van, aki tüntet, s van, aki nem a hét végén a tervezett önkormányzati forrásmegvonás ellen. Ám abban egyeznek a vélemények, hogy nagyon nehéz év lesz 2010 a helyhatóságoknak.

Munkatársainktól

A Heves Megyei Önkormányzat alelnöke, Merczel József szerint számos kérdés nyitott még a jövő évi gazdálkodást illetően, hiszen csak most kezdődött a költségvetés vitája a Parlamentben. Úgy tűnik, lesznek olyan területek, ahol a Pénzügyminisztérium kicsit „enged”, ilyen a kórházak támogatása. Ám azzal illene mindenkinek tisztában lennie, hogy világgazdasági válság van, takarékoskodásra van szükség. A megye esetében külön gond, hogy nincsenek saját helyi adóbevételei.

Dr. Benkár József megyei főjegyző kiegészítése szerint az idén 12 milliárd forintból gazdálkodtak, jövőre akár 800 millióval–egymilliárddal is kevesebb lehet a bevétel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ivád polgármestere, Ivády gábor már korábban tiltakozott, jelezve: nagy a baj Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Eger polgármestere, Habis László úgy véli: „iszonyatosan nehéz” lesz 2010. Ebben az évben 120 millió forinttal csökkent az állami normatíva, 750 millióval az iparűzési adóbevétel, a tervezettnél mintegy 70 millióval kevesebb folyt be az illetékekből. Jövőre csak a normatívák tekintetében újabb, nagyjából 450 milliós elvonásra kell számítani. Idén még voltak tartalékok, ám ezek lassan elfogynak.

A tüntetés nem más, mint politikai akció

Gyöngyös polgármestere, Hiesz György nem látja helyénvalónak a demonstrációt, szerinte ez nem más, mint politikai akció.

– A 2010-es költségvetés még nem végleges, alakulnak azok a számok, amik „feszítenek” – vélekedett. Hozzátette: nem lesz könnyű a jövő év, a város költségvetése éppúgy feszített, mint az országé. Csökkennek a bevételek a válság miatt, nincs miből elosztani. – Tudomásul veszem, bár nagyon fájdalmas az a lépés, amit a kormány tenni fog – jegyezte meg, majd hozzáfűzte: szerencsésnek tartotta volna, ha a kormány jobban bevonja az önkormányzatokat az elképzelések alakításába, ha közösen próbálják megkeresni a kitörési lehetőségeket. A tárgyalás mindig célravezetőbb, mint a tüntetés.

Főleg a közoktatást érinti súlyosan a probléma. Habis szerint az a képviselők, önkormányzati tisztségviselők egyéni belátására van bízva, hogy részt vesznek-e a Fidesz hétvégi fővárosi demonstrációján.

A helységek zöme nem éli túl a jövő évet

Balázs József, Nagyréde polgármestere azt közölte: ők mennek a demonstrációra. A képviselők önszántukból döntöttek úgy, hogy részt vesznek a megmozduláson.

– Információim szerint a jövő évi költségvetés olyan nagyságrendű forrásokat von el, ami az emberek mindennapjait megnyomorítja, életminőségüket rendkívüli mértékben rontja. Nem a polgármesteri hivatalokról vagy a helyi közigazgatásról, hanem a település mindennapjairól van szó, az oktatástól a szociális feladatokon át az egészségügyig, vagy az infrastruktúra fenntartásáig. Szerintem a települések túlnyomó része nem fogja túlélni a 2010-es évet.

Hatvan irányítója, Érsek Zsolt szerint komoly önkormányzati vezetők nem vesznek részt a tüntetésen, hanem a településük ügyeivel foglalkoznak. Közölte: Hatvant is hátrányosan érinthetik a tervezett megszorító intézkedések. Ezt helyben még tudják kezelni.

A témával a Heves Megyei Hírlap foglalkozik bővebben.

– A 2010-es költségvetés még nem végleges, alakulnak azok a számok, amik „feszítenek” – vélekedett. Hozzátette: nem lesz könnyű a jövő év, a város költségvetése éppúgy feszített, mint az országé. Csökkennek a bevételek a válság miatt, nincs miből elosztani. – Tudomásul veszem, bár nagyon fájdalmas az a lépés, amit a kormány tenni fog – jegyezte meg, majd hozzáfűzte: szerencsésnek tartotta volna, ha a kormány jobban bevonja az önkormányzatokat az elképzelések alakításába, ha közösen próbálják megkeresni a kitörési lehetőségeket. A tárgyalás mindig célravezetőbb, mint a tüntetés. A helységek zöme nem éli túl a jövő évet Balázs József, Nagyréde polgármestere azt közölte: ők mennek a demonstrációra. A képviselők önszántukból döntöttek úgy, hogy részt vesznek a megmozduláson.

– Információim szerint a jövő évi költségvetés olyan nagyságrendű forrásokat von el, ami az emberek mindennapjait megnyomorítja, életminőségüket rendkívüli mértékben rontja. Nem a polgármesteri hivatalokról vagy a helyi közigazgatásról, hanem a település mindennapjairól van szó, az oktatástól a szociális feladatokon át az egészségügyig, vagy az infrastruktúra fenntartásáig. Szerintem a települések túlnyomó része nem fogja túlélni a 2010-es évet. Ivád polgármestere, Ivády gábor már korábban tiltakozott, jelezve: nagy a baj Fotó: Ötvös Imre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!