Közélet

2009.10.20. 17:41

Schirilla: emlékfutás, sortűztől sortűzig

Vámosgyörknél érkezett Heves megyébe Schirilla György, aki Mosonmagyaróvártól Salgótarjánig 580 kilométert fut. A szeretet, a béke és az egészség jegyében.

HEOL

Az 1956-os forradalom tragikus eseményei kötődnek a futás két városához: Mosonmagyaróváron és Salgótarjánban együttesen több száz áldozatot követelt az ''56-os sortűz. Schirilla György egy hete indult Mosonmagyaróvárról, s október 23-án érkezik meg Salgótarjánba. Az 580 kilométert futva teszi meg. A szeretet, a béke és az egészség jegyében. Ezt már ő maga mondta, amikor kedden délután Heves megyébe belépve a vámosgyörki iskolásokkal beszélgetett egy szusszanásnyit.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Csatakiáltás is dukál, jó hangosan, hogy földön s égen meghallják
[/caption]

Vámosgyörkön a vendég üdvözlése után Tóth Zoltánné, az iskola igazgatója felkötötte a község emlékszalagját arra a bodza-kopjafára, amire mind az 56, Schirilla György által érintett település is hasonló emlékszalagot köt majd.

Eztán a diákok és néhány pedagógus csatlakozott a futóhoz, és falutáblától falutábláig, mintegy két kilométeren keresztül kísérték a sportolót. A program végeztével minden résztvevő dedikált emléklapot kapott Schirilla Györgytől, aki az idei emlékfutáson a vámosgyörkiekkel együtt eddig 3700 embert mozgatott meg, és még vártak rá futók Atkáron és Gyöngyösön is.

Kell a fehérje

Miután mindenki kicsit kifújta magát a „célban”, a futó örömmel válaszolt a gyerekek kérdéseire. Így megtudtuk, hogy amikor Mosonmagyaróvárról elstartolt nagyon hideg volt és esett a hó, ám ennek elelnére azért az 5 Celsius-fokos Lajtában úszott egy kicsit, hogy felfrissüljön. Schirilla György felelevenítette emlékeit arról is, amikor tavaly csaknem 1300 kiloméret futott a Vatikánig, ahol a pápa is fogadta. Elmesélte, hogy mire Olaszországba ért, kilenc kilót fogyott és nagyon megviselte a szervezetét a tartósan 40 fok körüli hőmérséklet. Olyannyira, hogy hosszú évekig tartó vegetáriánus életmódját is derékba törte, egy kitűnő grillcsirkével. Ilyen teljesítménykez egyszerűen kell a fehérje - indokolta derűsen Schirilla. Hangsúlyozva: örömmel tett eleget vállalásának akkor is és most is.

Schirilla György elárulta, már tudja, hogy az októberi emlékfutás után mi lesz a következő nagy programja: egy újonnan épülő híd avatására kérték fel a Szigetköz kapujában, a Győr-Moson-Sopron megyei Halásziban, ahol az ünnep alkalmából majd decemberben a Mosoni-Dunában is megmártózik.

A sportoló eddig már több mint 300 kilométert teljesített a salgótarjáni célig tartó emlékfutás távjából. Schirilla a hátralévő útra ma este Gyöngyösön gyűjt erőt, hogy szerdán már – Parádot is érintve – folytathassa az útját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!