Közélet

2009.10.22. 13:20

Sok minden szemet szúrhat az APEH-nek

Az első háromnegyed év mérlege: több vizsgálat, több szabálytalanság, több bírság.

HEOL

Az APEH Észak-Magyarországi Regionális Igazgatósága az idei első három negyedévben a tavalyinál több, összesen 17 600 vizsgálatot végzett.  Az utólagos ellenőrzéseken belül az átfogó és önálló adónem ellenőrzések száma mintegy 3 százalékkal nőtt, és ezek csaknem nyolcvan százaléka feltárt valamilyen hiányosságot - derül ki az igazgatóság közleményéből. Az egy utólagos ellenőrzésre jutó "fajlagos megállapítás" 4,4 millió forint, ami 28 százalékkal több az előző évi hasonló időszak adataihoz képest.

Az ellenőrzésekkel összesen 17,8 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel ahatóság, ez 34 százalékkal több a tavalyinál, s 9,4 milliárd forint bírságot szabtak ki. A kiutalás előtti ellenőrzések nyomán pedig több mint félmilliárd forintot tartottak vissza.

Adatok: összeér, ami összetartozik

A közlemény arra is kitér: az APEH egyre komplexebb rendszereket és eszközöket használ az ellenőrzési kiválasztáshoz, az adóelkerülések illetve szabálytalanságok kiszűréséhez, s egyre több olyan tevékenységi körre fókuszál, amelyekben jellemzősen magas az "adókikerülés kockázata". Együttműködnek más szervezetekkel is, így a különféle helyekről "összefutó" adatok egyre hatékonyabbá teszik a tisztességtelen adózói magatartások kiszűrését. Így például összevetik a nagy értékű, illetékköteles vásárlásokat az bevallott jövedelmekkel, de szembeötlik az is, ha egy társaság alakulása után hirtelen, nagy összegű forgalom jelenik meg a bevallásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!