Közélet

2009.10.28. 11:22

Sós: a kevésbe vett iskoláktól várják a jó szakembereket?

Sós Tamás kérdése a parlamentben: lesz-e alternatív szakképzés a jövő tanévben a magyar szakiskolákban?

HEOL

Lesz-e alternatív szakképzés a 2010/2011-es tanévben a magyar szakiskolákban? – tette fel az írásbeli, azonnali kérdést a parlamentben Sós Tamás Heves megyei honatya (MSZP) dr. Herczog László szociális és munkaügyi miniszternek.

Sós szerint a szakiskolák a magyar szakképzés végvárai, ide azért kerülnek a tanulók, mert máshová nem veszik fel őket, itt a legnagyobb mértékű a bukás, a lemorzsolódás. Mégis ezektől az iskoláktól várja a versenyszféra, a munkaerőpiac a XXI. század „kékköpenyeseit”, a szakmunkásokat. Ehhez az kellene, hogy a közismereti tárgyak magolása helyett e diákok inkább kreatív, gyakorlati foglalkozásokon vegyenek részt. A szükséges törvénymódosítás megtörtént, az illetékes intézet 87 szakmához és szakmai elágazáshoz kidolgozta a központi programokat, de a nyilvánosságra hozataluk késik – tette szóvá a képviselő.

A miniszter válasza szerint a képzési forma bevezetésének feltétele, hogy az Országos Képzési Jegyzék, illetve a szakmai és vizsgakövetelmények módosításai rendeletben megjelenjenek. Ez várhatóan még ebben a hónapban megtörténik. Ezek alapján az iskolafenntartók a 2010/2011-es tanévre a beiskolázásnál már figyelembe vehetik az alternatív szakképzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!