Közélet

2009.10.28. 06:37

Településőrök: joguk nincs, bérük van

A rendőrök, a polgárőrök és a polgármesterek is úgy vélik: nem lehet hatékony a településőrség. Viszont pénzt erre lehet kapni.

HEOL

– Meglepett, milyen kevesen hallottak arról, hogy az államilag finanszírozott településőrségek és közterület-felügyelők mennyire jelentős segítséget adhatnak az önkormányzatoknak a közrend, a közbiztonság fenntartásában – fogalmazott Godó Lajos országgyűlési képviselő, aki maga is szorgalmazza, hogy minél többen pályázzanak a településőrség kialakításáért.

Mint írtuk, Gyöngyös már döntött a településőrség létrehozásáról, s komoly túljelentkezés volt a tizennégy állásra. A Dél-Hevesi térségben eddig két önkormányzat pályázott, kettő gondolkodik rajta. Godó Lajos szerint sokkal nagyobb lenne az igény, ha kellően ismernék a településőri hálózatban lévő lehetőségeket.

A kisközségek két közterület-felügyelői és egy településőri posztra pályázhatnak. A foglalkoztatás nem közmunka, hanem az állam fizeti a bért és a járulékokat a szerződés teljes idejére. Az új foglalkoztatottak feladata lesz tartani a kapcsolatot a hivatalos rendvédelmi szervekkel: a rendőrséggel, a körzeti megbízottal, adott esetben a vízi rendészettel, a mezőőrökkel, polgárőrökkel, természetvédelmi őrökkel, vadásztársaságokkal.

Rendőrpótlók, gúzsba kötve?

Rendőrségi berkekben a kezdeményezés nem talált egyöntetű tetszésre. Számos, szolgálatot teljesítő egyenruhás bűnüldöző osztja azt a nézetet, hogy ezzel az intézkedéssel a krónikus rendőrhiányt akarják enyhíteni, illetve így erősítenék a települési önkormányzatok szerepvállalását a közbiztonság fenntartásában.

Egy magát megnevezni nem kívánó rendőr szerint a legnagyobb baj az, hogy senki sem ismeri a leendő településőrök jogait és lehetőségeit. Az biztos, hogy hatósági jogkörrel nem rendelkeznek, még annyival sem, mint a polgárőrök. Legfeljebb fényképezőgéppel a kezükben járhatják a települést, egyfajta koordinátori feladatot töltenek be, de ténylegesen csak akkor tudnak munkát végezni, ha hivatalos közterület-felügyelő mellé osztják be őket. Ott, ahol ilyen nincs – márpedig a legtöbb kistelepülésen nincs –, legfeljebb egy gyengébb biztonsági őr súlyával lehetnek jelen.

A polgárőrök sem rajonganak az ötletért

A polgárőr egyesületekben tevékenykedők is fenntartással fogadták a hírt. Főleg azt kifogásolják, hogy amíg ők a szabadidejük terhére, ingyen dolgoznak, addig a településőrök fizetést kapnak, miközben jogkörük sincs. A települések polgármestereinek a zöme viszont szívesebben venné, ha a rendőrséget támogathatnák. A bizalom erősebb irántuk, de jól bevált gyakorlat, hogy egyes önkormányzatok jelentős összegekkel segítik a polgárőreiket is. A rendőrök viszont épp azzal érvelnek, hogy a krónikus rendőrhiányt akarják kiváltani a polgárőrökkel. A kör bezárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!