Közélet

2009.10.06. 13:10

Történelmi lecke Bayer Zsolttól a jobbikosokról és a jakobinusokról

A francia és az orosz forradalom szereplőivel és eseményeivel vetette össze Bayer Zsolt publicista a magyar közállapotokat egy klubfoglalkozás keretében.

HEOL

A gyöngyösi Kolpingban járt a Magyar Hírlap több újságírója. Stefka István főszerkesztő, Huth Gergely és Szentesi Zöld László mellett megjelent Bayer Zsolt publicista is. A lap rövid bemutatása után Bayer Zsolt, a lap történelemtanár végzettségű főmunkatársa a francia forradalom, a szovjet bolsevikek és a mai közállapotok közé húzott párhuzamot rögtönzött történelemóráján.

Bayer megemlítette: a jakobinusok ugyanazzal a hévvel végezték ki a francia uralkodói családot, mint évszázadokkal később az oroszországi forradalmárok a cári családot.
- Minden egy szellemi erjedéssel kezdődött. Azok, akik még a Magyar Bálint előtti időkben tanultak történelmet, emlékezhetnek Robespierre-re, girondistákra, Rousseau-ra, Voltaire-re is - sorolta a publicista.

A magyar szocialistákat ezután az ancient regime-hez hasonította, Gyurcsány Ferencet pedig XIV. Lajoshoz, a Napkirályhoz. Szerinte - bár ő maga direkt nem mondta ki - a Jobbik a rémuralmat kiépítő jakobinusokkal „személyesíthető meg”. Hozzátette: fontos emlékezni arra, hogy a francia forradalom zavaros idői után egy Napóleon jutott Franciaországnak, aki naggyá tette a birodalmat.

Bayer Zsolt azt is mondta: feltűnő, hogy az utóbbi húsz évben mindenki a Fidesz tönkretételén szorgoskodott. Mint fogalmazott, érdemes lenne végiggondolni, hol tartana az ország a párt nélkül. Egy hozzászóló kérdésére válaszolva Bayer Zsolt kifejtette: a Magyar Gárda szükségszerű jelensége a mai áldatlan közbiztonsági állapotoknak.

Ugyancsak téma volt a Jobbik-Fidesz ellentét. Egy néző sérelmezte a két párt érzékelhető szembenállását. Erre a publicisták azt mondták: a Jobbik Parlamentbe kerülése esetén derülhet ki, hogy milyen hatékonyan tudnak részt venni a szakpolitikában, s mérséklődik-e addigra a radikális hangnem. A lap munkatársai szerint jól látható a Jobbik aktív Fidesz-ellenessége is.

Szóba került a pécsi vízmű "visszafoglalása" is - mint ismeretes, Páva Zsolt pécsi polgármester kitiltotta a francia befektetőt a tulajdonába került pécsi vízműből, az ottani szocialisták tiltakozása mellett. Bayer Zsolt kijelentette: az esetleges hatalomváltás után meglátása szerint ugyanez a visszaállamosítás várható akár nagyobb, országos méretekben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!