Közélet

2009.11.28. 13:14

A hitre támaszkodva oktatnak

Az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban a tanulás mellett a diákok önkéntes munkát is szívesen vállalnak, hogy másokat segíthessnek.

HEOL

- Szeretettel, fegyelemmel és kegyelemmel kell nevelnünk - idézi egyik egyházi elöljárója bölcs szavait dr. Pisákné Balogh Éva, az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium igazgatója.

Az iskola legfontosabb célkitűzése, hogy ne csak tananyagot adjon át, hanem olyanná formálja a fiatalokat, akik a legnagyobb nehézségek közt is megállják a helyüket. A hit ereje ehhez nélkülözhetetlen. Fontos, hogy a pedagógusok jó színvonalon, szeretettel tanítsanak. A műveltséget egyetemes összefüggéseiben kell elsajátíttatni. Ritkán vezet egyenes út a boldoguláshoz. A ciszterci gimnáziumban azokra a tantárgyakra fordítják a legtöbb figyelmet, amelyek elengedhetetlenek az élet akadályainak a leküzdéséhez.

Kiemelten kezelik az idegen nyelveket, amelyeket magas óraszámban tanítanak minden évfolyamon. Az első évben heti 15 órában az angol és a német nyelvet, heti 3 órában a tanulók választása alapján francia, olasz, latin, spanyol és orosz nyelvet tanulhatnak. Az általános iskola végzős tanulói számára többféle lehetőséget kínálunk. Tanulhatnak angol magyar két tanítási nyelvű tagozaton, angol nyelvi előkészítővel bővített reál és humán tagozaton, német nyelvi előkészítő évfolyammal bővített általános gimnáziumi tagozaton és angol nyelvi előkészítő évfolyammal bővített pedagógiai tagozaton.

A 12 éve elindított nyolcosztályos gimnáziumi tagozat képzése is bővült angol nyelvi előkészítő évfolyammal a 9. évfolyamon. Az iskola valamennyi diákja előtt nyitva áll a lehetőség, hogy nyelvtudását külföldi tanulás által mélyítse el. A 10. évfolyamon kéthetes angliai tanulást és egyhetes németországi nyelvtanulást szervezünk. A fiatalok egyre tehetségesebbek, egyre szorgalmasabbak. Ebben az iskolában „sikk” tanulni, nem csoda, hogy 90 százalékuk sikerrel felvételizik. Többen próbálkoznak a nemzetközi érettségivel is, az ő helyük szinte biztos valamelyik neves külföldi egyetemen.

A gárdonyisok értékrendjéhez hozzátartozik a másokkal való szolidaritás is. A 11. évfolyamon minden fiú és lány karitatív tevékenységben vesz részt. Ételt osztanak a rászorulóknak a Telekessy utcai plébánián, jótékonysági vásárokat rendeznek, látogatják az idősek otthonát, együtt szerepelnek a fogyatékkal élő gyerekekkel. Mindezt jól összhangba tudják hozni más szabadidős tevékenységükkel.

A gárdonyisok remek körülmények közt sportolhatnak. A nemrég átadott minden igényt kielégítő tornaterem mellett használják az uszodát is, a 9. évfolyamon valamennyiüknek úszóvizsgát kell tenni. A kicsik és nagyok szívesen vesznek részt az angol vagy a magyar nyelvű színjátszó szakkörben, az iskolai énekkar és zenekar gyakran szerepel kulturális rendezvényeken. A különböző szaktárgyi versenyeken is sikeresen szerepelnek. Gazdag középiskolás élete lesz a hozzájuk csatlakozóknak.

Az intézmény a vidékről érkezők számára kollégiumot biztosít. A lányokat a 150 férőhelyes Szent Erzsébet Kollégium várja, a fiúk az Érseki Szent József kollégiumban lakhatnak.

Az érdeklődőknek fontos tudni, hogy a központi felvételi vizsgára (írásbeli vizsga magyarból és matematikából) december 11-ig lehet jelentkezni. A felvételi követelményekről bővebb információt lehet kérni a 36/511-240-es telefonszámon vagy személyesen az iskolában a nyílt napon, amely 2009. december 1-jén 14 órától lesz az iskola dísztermében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!