Közélet

2009.11.03. 15:00

Dr. Magda Sándor: haljon el bennünk a cívódó magyar

Napirend előtt szólalt fel a Tudomány Napja alkalmából az Országgyűlésben a gyöngyösi képviselő.

HEOL

Kijelenthetjük, hogy a 20. századnak azok voltak a nyertesei, ahol az oktatás és a tudomány kiemelt szerephez jutott. A 21. század pedig azoké lesz, ahol az oktatást, kutatást, innovációt nemzeti értékként határozzák meg és támogatják - mondta felszólalásában Dr. Magda Sándor.

Mint hozzátette: mindezeket felismerve Magyarországon a K+F, az innováció és a versenyképesség javítása céljából 2003-tól létrehozták a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapot, amely a 2004–2008 közötti években a K+F szférára, a vállalkozásokra, a régiók és a gazdaság versenyképességére igen jelentős hatást gyakorolt. A kutatási szférában és a vállalkozásoknál erősödött a stratégiai gondolkodás; A vállalkozások részesedése az alap támogatásából fokozatosan emelkedett (2004-ben 20%, 2008-ban 46%); Kiemelt, hosszabb (2–4 éves) futamidejű kutatási programok (Jedlik Ányos, Pázmány Péter, Baross Gábor, Asbóth Oszkár) jelennek meg; Jelentős koncentrált kutatási bázisok alakultak ki a felsőoktatásban, a Regionális Tudásközpontokban és a Kooperációs Kutató Központok programjaiban. Mindez a húzóágazati kutatást, a tudás-intenzív iparágak kialakulását segítette.

Körültekintő, alapos előkészítő munka után 2008–2009-ben elindult és a gazdaságra fókuszál a húzóágazatok mentén történő fejlesztés. A kormány 2007-ben elfogadott innovációs stratégiájával összhangban ilyen ágazat a járműipar, a logisztika, a gyógyszeripar, a biotechnológia és az infokommunikációs technológiák területe, valamint a külön, de kiemelten kezelt mezőgazdaság, illetve a környezetvédelmi ipar. Az ágazatok fejlesztésében példaértékű parlamenti, kormányzati és szakmai együttműködés indult meg. A cél, hogy a húzóágazatok területén új, innovatív és exportképes termékek jöjjenek létre - fogalmazott a honatya.

"Céljaink segítésére az Országgyűlés létrehozta a Kutatási és Innovációs Eseti Bizottságot, amely nagy figyelmet fordít az akadémiával, a felsőoktatással, az innovatív vállalkozásokkal való szoros együttműködésre, így közös eredményünk-nek tekintjük, hogy idén márciusban a Parlament elfogadta a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi törvény módosítását, de szólnom kell arról is, hogy 2009 szeptemberében megismerhettük az akadémia kutatóhálózat infrastrukturális új modelljét, melyet támogatásunkról biztosítottunk. Minden évben meghallgattuk a fejlesztésért felelős minisztereket és az NKTH elnökét."- ecsetelte Dr. Magda Sándor.

Félre veled, cívódó magyar!

Végezetül arról szólt, mi kell ahhoz, hogy a 21. század nyertesei legyünk. "Megítélésem szerint nem más, minthogy a kutató-fejlesztők, az elit értelmiség és a politikai hatalmat gyakorlók összefogjanak. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha elhal bennünk, valamennyiünkből az, ami nemegyszer gátolta fejlődésünket, a civódó magyar"- fogalmazott a képviselő, aki felszólalását Bolyai Jánost idézve azzal zárta:  „emelkedjünk fel lehúzó gondjaink közül, nyújtsuk egymásnak jobbunkat. Fogjunk össze, hogy egyszerre gazdagítsuk a magyarságot és az emberiséget. Hogy kreatív együttműködéssel teremtsünk világraszóló alkotásokat.”

Hat éves az ünnep

A Magyar Tudomány Ünnepéről 2003-ban alkotott törvény kimondja, hogy az Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja. November 3-át – mely napon 1825-ben Széchenyi István birtokainak évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította a jogszabály.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!