Közélet

2009.11.25. 06:13

Fogyatkozunk: üres iskolák a falvakban

Megyénk számos kistelepülésén az elmúlt években sorra zárták be az iskolákat. Az elárvult épületeket ki-ki másképp hasznosította.

Barta Katalin

Az elmúlt időszakban sorra zárták be megyénk kis falvaiban az iskolákat. A Pétervásárai Kistérség húsz községéből mára csupán ötben működik önálló alapfokú oktatási intézmény. A legtöbb településen a frekventált helyeken épült intézményeket ki-ki lehetőségei szerint hasznosította.

Bükkszéken a község központjában, tágas, parkosított területen magasodik a kétszintes épület, amelyben nem is oly rég még tanítottak. A gyermekek egy ideje a szomszédos Sirokban folytatják tanulmányaikat. Zagyva Ferencné polgármester és a képviselő-testület tagjai nehezen hozták meg az iskola bezárására vonatkozó döntésüket, de nem volt más választásuk.

Az épület azóta alussza Csipkerózsika-álmát, s csupán néhány nagyobb rendezvényen, a jótékonysági bálon és a térségi főzőversenyen telik meg élettel. Szeretnék újrahasznosítani, pályáztak is erre a célra, azonban egyelőre nincs pénz a megvalósításra.
– Terveink szerint főként kulturális és idegenforgalmi célokra használnánk a volt iskolát – mondja a falu első embere.

Fedémesen közvetlenül a kisiskola bezárása előtt újították fel az épületet. Tetőt, nyílászárókat cseréltek, új vizesblokkot alakítottak ki. Mire azonban az ingatlan megújult, a kisdiákok száma alaposan megcsappant, így kénytelenek voltak úgy dönteni, hogy a szomszédos Tarnaleleszre ingázzon a tizenegy nebuló. Válóczi István polgármester szerint népszerűnek bizonyult a nyári bentlakásos táborozás, amelyen egyelőre a szomszédos községek hátrányos helyzetű gyermekei vehettek részt, több turnusban.

Istenmezején egy kétszintes épületben folyt jó ideig az oktatás, azonban a gyermeklétszám csökkenése miatt tavaly szeptembertől a felső tagozatos diákok Pétervásárára járnak. Itt ezért át kellett szervezni az intézmény működését. Kotroczó István polgármester tájékoztatása szerint a nyolcezer kötetes községi és iskolai könyvtár már az iskola épületében működik, a földszinten pedig tornaszobát alakítottak ki a kicsiknek, hiszen tornatermük soha nem volt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ők már egy ideje Pétervásárára járnak istenmezejéről
[/caption]

Bodonyban a megüresedett kisiskola épületét szintén közösségi célra alakították át. Mint azt Borsos László polgármestertől megtudtuk, egy pályázat segítségével egybenyitották és felújították a két tantermet, s az egyik részében kapott helyet a községi könyvtár, a másik részében pedig egy internetes szobát alakítottak ki. A szolgálati lakásba költöztették a körzeti megbízottnak, illetve a polgárőröknek szánt irodát. A szépen felújított épület így gyakorlatilag átvette a művelődési ház funkcióját.

A témával a Heves Megyei Hírlap mai számában foglalkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!