Közélet

2009.11.23. 15:53

Heves: egy város az aranykor után

Huszonöt éve nyert városi rangot Heves. A helyiek szerint a rang önmagában nem hozott jelentős sikereket.

HEOL

Heves várossá válásának 25. évfordulója alkalmából helybélieket kérdeztünk arról, hogy et arról kérdeztük, mit jelentett nekik akkor a cím elnyerése és mit hozott ez a változás.

Gottschalk Róbert, aki ma a Hevesi Rendőrkapitányság hivatalvezető őrnagya, akkor a járási úttörőszervezet elnöke volt.
– A januári avatási ünnepségeken nem vettem részt, mivel akkor egy tanfolyamon voltam – emlékezik. – Már elvégeztem a tanárképző főiskolát, s a járási úttörőszervezet elnökeként továbbképzésre küldtek. Az az év, 1984 nem volt különleges: előtte járási székhelyként is fejlődött a város, akkor épült ki a telefonhálózat, az úthálózat. Persze büszkék voltunk arra, hogy városi rangot kaptunk. Az 1980-as évek elején pezsgő és színes ifjúsági élet volt Hevesen. Minden iskolában volt KISZ-szervezet, a fiatalok aktívak voltak, léteztek programok. Ezt utóbb elvették az ifjúságtól, s nem adtak helyette nekik semmit. Ma már rendőrként látom, mennyi csellengő, elfoglaltság nélküli gyerek van a városban, akik előbb-utóbb kitörési lehetőséget keresnek, s ez bizony sokszor ütközik a törvénnyel. Minden elismerésem azon kevés pedagógusé, akik ma is próbálják ezt az űrt kitölteni.

Budai Sándor ma vállalkozó, akkor a pártapparátusban dolgozott.
– A várossá válás előtti időszak volt Heves életében az aranykor – fogalmaz. – Én nagyon sokat vártam akkor ettől a rangtól, hiszen benne voltam a közéletben, s láttam, Heves mostohagyerek az Eger-Gyöngyös-Hatvan tengelyhez képest. Elsősorban a normatíva emelkedésére számítottam, de arra gondolni sem mertem, hogy ez nem következik be, s Heves lesz az egyetlen olyan város, amely az első pillanattól kezdve forráshiányos. Őszintén szólva nekem csalódások sorozatát hozta a várossá válás. Nem lett több munkahely, nem épültek új intézmények és megyei szinten sem jelentette a pozíciók erősödését a várossá válás. Minden, ami ma Heves, 1984-re lezajlott: addigra már megvoltak a lakótelepeink, az intézményeink, a közművesítettség. Vagyis a rang semmit nem hozott ennek a közösségnek.

Gyimesiné Gömöri Ilona, aki ma főmuzeológus, akkor főiskolai hallgató volt.
– Negyedszázada költöztünk a szüleimmel a városba Jászkisérről, mert itt több volt a munkalehetőség – idézi fel azokat az időket. – Nekem azonnal szembetűnt ennek a kisvárosnak az építészeti gazdagsága, a nemesi kúriák, a kisvárosi miliő. Hogy mit hozott az elmúlt 25 év? Szakmai szemmel azt mondhatom, rendeződött a múzeum és a helytörténeti anyag sorsa, hiszen 2005-ben – húsz év után – végre méltó épületet kaptunk. Az is a városvezetésnek köszönhető, hogy Heves úgy tudott fejlődni, hogy ez a jellegzetes kisvárosi arculat megmaradt, a középületek egy része helyi védelem alá került, a városkép rendezett. Talán ezt az arculatmegőrző munkát is érdemes figyelemmel kísérni.

Szoóné Kovács Márta könyvtáros, aki akkor érettségizett a hevesi középiskolában.
– Abban az évben érettségiztem, amikor Heves várossá vált, 25 éve van munkaviszonyom és 23 éve vagyok könyvtáros. Én ezt ajándékként élem meg, hiszen vajon hány fiatal mondhatja el majd magáról ennyi idősen, hogy 25 éves munkaviszonya van? Utóbb visszagondolva erre az időre, azt hiszem, lehetett volna többet is célként kitűzni. A munkahelyteremtés húsz éve folyamatosan nagy gond, ahogy az ipar fejesztésétől is többet vártunk volna.

A vergődés évtizedei

A település legutolsó aranykorának az itt élők a várossá válás előtti éveket tekintik. A legtöbben az igazi aranykort a Berva letelepedéséhez kötik, amikor ezreknek volt munkahelye és jövője itt.

Heves nehéz évei nem a gazdasági válsággal kezdődtek, hanem a rendszerváltással: megszűntek a nagy foglalkoztatók,  a Rákóczi termelőszövetkezet, a Finomszerelvénygyár. Az új tulajdonosi szerkezet csak lassan alakult ki. A város megőrizte hagyományos mezőgazdasági jellegét, de hiányzik a feldolgozóipar, amely jobb piaci esélyeket teremthetne a településen élők számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!