Közélet

2009.11.16. 07:06

Hitelcsapda: a nagymama szégyelli

A négytagú família havi 150 ezer forintjának több mint a fele törlesztésre megy.

Barta Katalin

Hitelhez vagyunk kénytelenek folyamodni ma sokan. A lehetőségeinkkel azonban nem árt tisztában lenni. A hetven év körüli hölgy mondja ezt, aki kéri, hogy nevét és lakhelyét ne áruljuk el. Mert szégyelli, amibe belesodorta az élet, s talán a felelőtlensége is.

Pedig a története akár tipikusnak is mondható a mai Magyarországon. A családja pár éve még tisztes jólétben élt. Két fiukra akkor nagyon büszkék voltak. Az egyik gépésznek tanult, a másik felvételi nélkül került a főiskolára, ahol a legjobb diákok között tartották számon. Aztán az anya hirtelen megözvegyült, súlyos műtéten esett át. A nagyobb fiú rossz házassága gyors válással végződött. A munkahelyét is elveszítette, depressziósan hazaköltözött az édesanyjához az unokával. A kisebbik, látva az egyre nyomasztóbb otthoni helyzetet, abbahagyta tanulmányait. Egy ideig ő tartotta el a családot. Rengeteget dolgozott, ám a munkahelye megszűnt. Ma a két többre hivatott fiú kis járadékot kap, jobbára a mama nyugdíjából élnek.

Az asszony az elmúlt két-három évben szinte minden hazai banktól felvett hiteleket. Az eladósodás gyorskölcsönökkel kezdődött, majd személyiekkel, jelzálog- és áruhitelekkel folytatódott. Próbálkoztak hitel-átütemezéssel, adósságrendező hitellel is. Követni is lehetetlen az eladósodás állomásait. A négytagú família havi 150 ezer forintjának több mint a fele törlesztésre megy. A közüzemi számlákat sem mindig tudják fizetni, az ÉMÁSZ-nál több tízezer forint a hátralékuk. Élelemre, gyógyszerekre, ruházkodásra 50–60 ezer forintjuk marad.
Az asszony a kitűnően tanuló, szorgalmas unokáját félti. Éjszakánként alvás helyett azon töpreng, ki fog segíteni a kislánynak, ha ő már nem lesz. Fiainak, betegségük miatt, esélyük sincs munkát vállalni, az egyikük egyre gyakrabban nyúl a borospohár után.

Az önkormányzatnál azt mondják: ismerik a családot, s a lehetőségekhez képest minden támogatást megadtak a néninek, de a kölcsönök törlesztését nem tudják átvállalni. A családsegítő intézet vezetője sem tud megnyugtató megoldást kínálni. Azt viszont elmondja: családok százai vannak a környéken hasonló, vagy ennél is súlyosabb helyzetben. Rengetegen vettek fel jelzáloghiteleket, amiket aztán nem tudnak törleszteni.

A hitelkárosultak utolsó menedéke

A Banki Hitel Károsultak Egyesületénél nagymértékű tartozás esetén adósságrendezésre tesznek kísérletet. Anyagi tőkével nem rendelkeznek, ezért a megfelelő hitelt átvállalni kész hitelintézet felkutatását, a kapcsolat létrehozását, a tranzakció figyelemmel kísérését végzik el. Címük: 1143 Budapest, Szobránc u. 1. I/1., telefonszám: (06-1) 220-3170, E-mail: [email protected] Ügyfélfogadás: hétfőtől csütörtökig 10–17 óráig, telefonon történő időpont-egyeztetés alapján.

Tanuljunk meg végre „pénzügyül”!

A válság segíthet abban, hogy elhatározzuk: jobban kiképezzük magunkat pénzügyekben, megtanuljuk a pénzvilág íratlan szabályait. Kezdjük azzal, hogy tekintsük meg eme honlapokat: www.penziranytu.mnb.hu , www.pszaf.hu. Utóbbiban a Fogyasztóknak szóló menüpontokat keressük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!