Közélet

2009.11.24. 06:07

Kevesebb utas, durva drágulás

Megyénk nagyobb városainak önkormányzatai rövidesen döntenek a 2010-es helyi járati buszjegyárakról. Egerben a tíz százalékot is meghaladhatja az emelés.

HEOL

Az Agria Volán Zrt. a jövő évre eredetileg két változatban terjesztette be a tarifaemelési kérelmét – olvasható abban a javaslatban, amelyről e heti, csütörtöki ülésén dönt a megyeszékhely közgyűlése. A rendelettervezetet dr. Estefán Géza címzetes főjegyző nyújtotta be az önkormányzatnak a cégvezetők, Kelemen Imre vezérigazgató és dr. Gál József gazdasági igazgató előterjesztése nyomán.

Mint az anyagban szerepel, a szolgáltatási díjtétel alapja a helyi tömegközlekedésben tapasztalt utasszám-csökkenés rendkívüli felgyorsulása miatt a járatkapacitás ésszerűsítése. Ennek kapcsán idén májusban és szeptemberben utasszámlálást is végeztek az egri helyi járatokon. A járatkapacitás racionalizálása elsősorban az egymással párhuzamosan közlekedő buszjáratok összevonására, illetve szüneteltetésére irányul.

A beterjesztett javaslat „A” változatának elfogadásával Eger közigazgatási területén megszűnne az egyvonalas bérlet, az egyes járatokra történő átszállás lehetőségét az összvonalas bérlet biztosítaná, s így 11 százalékos mértékű lenne a tervezett tarifaemelés. A másik, a „B” jelű alternatíva 13 százalékos díjemelést tartalmaz, megtartván az eddigi egyvonalas bérleteket is.

A rendelet módosítását a közgyűlés bizottságai az „A” és „B” változatban tárgyalták. A 2010. évi szolgáltatási díjtételek előkalkulációja azonban tartalmazott egy „C” alternatívát is: ez súlyozott, 11,2 százalékos mértékű tarifaemelés az egyvonalas bérlet megtartásával. Az előterjesztő dr. Estefán az „A” és a „B” változatok előnyeit ötvöző „C” jelű variáció elfogadását javasolja a megyeszékhely önkormányzata részére.

A témával a Heves Megyei Hírlap mai számában foglalkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!