Közélet

2009.11.06. 22:26

Majtényi: nagyon sűrű valamiben kellett úsznom

Majtényi László szerint az ORTT-nek közpolitikai feladati lennének, ám most a pártpolitika győzött. És ehhez nem adja a nevét.

J. M.

– Ha jogszerű döntés született volna, akkor maradok. De ez nem jelenti azt, hogy az ORTT minden eddigi működésével mindig egyet is értettem. Az ORTT nem egy új intézmény, a beidegződései nagyon régiek, amiket igyekeztem megváltoztatni, több-kevesebb sikerrel.  Sokszor úgy éreztem, mintha olyan medencében kellett volna úsznom, amiben valami "sűrű anyag" van - mondta a heol.hu-nak Majtényi László, az ORTT lemondott elnöke, a gyöngyösi Mustrán, az ORTT filmfesztiválján.

A Sláger rádió politikai megkörnyékezésével kapcsolatban Majtényi László elmondta: ő nem tudja, hogy valójában mi történt, de lelke legyen rajta a Sláger Rádiónak, hogy igazat mond. Azoknak pedig, akik az alkut felkínálták - ha valóban így történt - van miért szégyenkezniük.

Gyanúsan nagy az egyetértés

Az elnökön kívül egyébként az ORTT tagjai közül senki nem jött el a Mustrára. Majtényi szerint ebből még nem kell arra következtetni, hogy az ORTT-n belül széthúzás lenne.

– A rádiókkal kapcsolatban például meglepően nagy volt az egyetértés. Azok az MSZP-,s fideszes és keresztény-demokrata képviselők, akik más, sokkal jelentéktelenebb frekvenciákon éles vitát folytattak, komoly harcokat vívtak, legutóbb nagyon nagy egyetértésben döntöttek. Nekem éppen ezzel volt a bajom. Ha ez a nagy egyetértés fennmarad, amin egyébként meg lennék lepődve, akkor az ORTT a maga logikájában még talán hatékonyan is tud majd működni. Más kérdés, hogy ez a működés a társadalmi hatékonyság tekintetében hasonlóképpen színvonalas lesz-e.

Máris engedmény?

- Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a távozásom után az ORTT hogyan fog működni. Bár erre már meg is kaptam a választ: az, hogy én elmegyek, nem fogja befolyásolni a tagok magatartását.

A lemondott elnök szerint ezt támasztja alá az is, hogy még a szerződéskötés előtt engedett a testület a nyerteseknek, így azok most várhatóan megtartják a jelenleg használt, "igen értékes" körzeti, budapesti frekvenciákat. Holott a pályázatban nyilatkozniuk kellett, hogy ha nyernek, ezeket visszaadják. Az ORTT tagok pedig azt hangoztatták, hogy semmilyen könnyítést, vagy szabályszegést nem néznek el.

- Ha ez a helyzet menet közben állt volna elő, akkor lehetett volna változtatni, csökkenteni a tulajdonosi hányadokon, de mivel a pályáztatás lezárult, az, ami történt, törvénysértőnek is mondható - vélekedett Majtényi László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!