Közélet

2009.11.12. 16:01

Újabb bezárt iskola: a H1N1 Verpeléten is felütötte a fejét

Előre láthatóan jövő hét csütörtökéig nem lesz tanítás a verpeléti Arany János Általános Iskola és Reményi Ede Zeneiskolában. A diákok jelentős részének influenzeszerű tünetei vannak, az egyik tanuló pedig magas lázzal került kórházba, ahol kimutatták nála a H1N1 vírust.

Munkatársainktól

Zrónik István, a település jegyzője ma megerősítette lapunk értesülését, amely szerint influenza miatt bezárták a verpeléti általános iskolát. Mint elmondta, az oktatási intézmény vezetője tegnap jelezte neki, hogy a régi típusú influenza miatt számos hiányzójuk van, ezért várhatóan jövő csütörtökig bezárják az iskolát. Az intézményben 300 diák tanul. A betegek pontos aránya nem ismert, ám a jegyző úgy tudja: egy gyermeknél a H1N1 vírusát is kimutatták.

Mint később megtudtuk, az ÁNTSZ-nek szerdán koradélután jelezte a verpeléti házi gyermekorvos, hogy a héten ugrásszerűen megnőtt az iskolából hiányzó diákok száma, ugyanis a 280 tanulóból 109-en nem mentek iskolába. Ráadásul a betegek 90 százaléka influenzaszerű tünetekkel jelentkezett az orvosnál.
– Ezek után kérte a doktornő a segítségünket, így elmentünk Verpelétre, ahol szerdán mintát vettünk három újonnan megbetegedett lázas gyerektől – tájékoztatta a heol.hu-t dr. Huszti Györgyike, az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézetének tisztiorvosa. – A mintát a miskolci laborunkban megvizsgálták, ahol kiderült, hogy a háromból kettő H1N1-re pozitív.

A verpeléti általános iskola bezárását továbbá az is indokolta, hogy még hétfőn egy 8 éves kislányt az egri kórház gyerekosztályára utalt a háziorvosa, ugyanis a kisdiáknak makacs 39 Celsius-fokos láza volt, sokat hányt és a kiszáradás fenyegette. A kórházban tőle is mintát vettek, és nála is kimutatták a H1N1 vírust. A kislány egészségi állapota szerdára javult, így hazaengedték.

Mivel elképzelhető, hogy az iskolások tömeges megbetegedését az új típusú influenza okozta, az oktatási intézmény igazgatója saját jogkörben egy hétre tanítási szünetet rendelt el. Azt, hogy november 19-én újra indulhat-e a tanítás, a betegek számának alakulása határozza meg. Az iskolában mindenesetre fertőtlenítő nagytakarítás kezdődött.

Dr. Huszti Györgyikétől megtudtuk, hogy szerdán egy egyéves verpeléti kisfiú is az egri kórházba került, akinél a 39 fokos láz agyhárgyagyulladásra utaló tünetekkel párosult. A járványügyi osztály tisztiorvosa hozzátette: a gyerek csütörtökön már jobban volt, ezért intenzív terápiás ellátásra nem volt szükség.
– A kisfiútól is mintát vettek a kórházban, ám, hogy nála is a H1N1 okozhatta-e a megbetegedést, csak az Országos Epidemiológiai Központban elvégzett vizsgálat eredménye után derül ki – tudtuk meg a regionális tisztiorvostól, aki Verpelét felnőtteket ellátó háziorvosától úgy értesült, hogy a felnőtt lakosság körében nem emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma.

Egyébként a verpeléti óvodában már oltották a gyerekeket a H1N1 elleni vakcinával, az általános iskolában pedig éppen csütörtökön kezdték volna oltani a diákokat, ami a rendkívüli szünet miatt későbbre tolódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!