Közélet

2009.11.20. 04:20

Vitányi: nem lehetetlen a szocialista győzelem

Vitányi Iván, az MSZP alapító tagja szerint a teljes politikai osztály utat tévesztett. Fel kell ismerni és ki kell mondani az igazságot.

J. M.

A jövő évi választás megnyerésénél is fontosabb, hogy felismerjük és kimondjuk az igazságot, és az, hogy az igazság ismerete látszodjon is rajtunk – mondta Vitányi Iván, a Magyar Szocialista Párt alapító tagja, országgyűlési képviselő Gyöngyösön, a párt helyi szervezetének 20. születésnapján.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Vitányi Iván: az egész politikai osztály utat tévesztett
[/caption]

Vitányi Iván szerint  a szocialista párt nehéz időknek néz elébe, de korántsem reménytelen a helyzete. Szerinte ezért is fontos, "azoknak az elveknek, eszméknek a folytatása", amiket a szocialisták képviselnek. Meglátása szerint így lehetnek sikeresek, akár még meg is nyerhetik a választást.

A politikus szerint az elmúlt 20 évben jóval kevesebb történt, mint amit akartak és reméltek a rendszerváltáskor, s ezt nem csak a szocialisták gondolják így, hanem az egész társadalom.

– Hogy miért történt mindez? Mert az egész politikai osztály hibázott. Nem néztek szembe a vállalt feladat nagyságával, és nem hozták meg azokat a változásokat, például a gazdaságban, az oktatásban vagy az adórendszerben, amikre szükség lett volna. Ezzel mi, politikusok utat tévesztettünk - fejtegette Vitányi Iván.

A szocialista politikus kifogásolta a képviselők viselkedését azért is, mert csak a rendszerváltás idején voltak képesek pártállástól függetlenül együtt dolgozni, később már csak az volt a fontos számukra, hogy ki nyeri meg a válaszásokat.

– Reformokat, változásokat kell végrehajtani, mi ezt az igazságot képviseljük. A megvalósítás akaratát nem adjuk fel, bármi történik is – vélekedett az MSZP egyik alapítója.

A reformok boldog ideje

– Isten éltessen minket! – köszöntötte az MSZP megalakulásának 20. évfordulóját ünneplőket Hiesz György, a városi szervezet elnöke. Szerinte az, hogy a Magyar Szocialista Párt létrejött Gyöngyösön, napjainkig meghatározta a város életét, politikai viszonyait. Merthogy a rendszerváltáskor politizálók ha ma már más oldalakat is képviselnek, azért "néha tudnak még egymással beszélni, emberként viselkedni."

Rajki Sándorné, a MSZP első gyöngyösi elnöke a két évtizedet felelevenítve arról a felszabadultságról beszélt, amikor már senki nem szólt bele a dolgaikba, és a központi bizottságnak már nem küldött senki jelentést. Emlékeztetett a kezdetekre, amikor mindenki az lehetett, aki, az egyházzal való kapcsolatépítésre, és az első szabad majálisra, amit 1990. május elsején rendeztek meg Sástón.

– A hatalomhoz való viszonyunk mindig is fontos volt, mert nekünk a hatalom egyfajta szolgálat, a közösség szolgálata volt mindig. Kimentünk az emberek közé, és megmutattuk, hogy vagyunk, dolgozunk. De ha úgy alakult, akkor ellenzékben is jól éreztük magunkat – emlékezett vissza Rajki Sándorné. – Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a rendszerváltáskor Gyöngyösön nem volt kommunistázás, sárdobálás, veszekedés. Itt mindenki megértette és tudta, hogy mi a dolga. Fontos, hogy a hatalom a jövőben se önös, hanem közösségi érdek legyen. Sajnos az MSZP-ben vannak olyanok, akik most megfeledkeznek erről - jegyezte meg a gyöngyösi szocialisták első elnöke. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!