Közélet

2009.12.26. 07:39

Ahol nyolcvannégyen állták körbe az asztalt

Thoma Emőkééknél egy csupa mosoly kisbaba és egy déditől örökölt múlt századi zenélő fenyőtalp ad garanciát arra, hogy mesés legyen a karácsonyuk.

Négyessy Zita

 Thoma Emőke egri építész családjában mindig nagy a készülődés a karácsonyra. Időnként hosszadalmas is, hiszen például Tas fia már januárban elárulta, minek örülne majd karácsonykor. Emőke azt mondja, nem bízzák a véletlenre, időben kifaggatják egymást, nehogy melléfogjanak.

A legemlékezetesebb, immár hosszú évek óta emlegetett ajándékot az olasz szakos nővére kapta: egy gyönyörű, reneszánszról szóló könyvet, amire egy antikváriumban bukkantak. A másik igazi meglepetés Kata lánya kisfiáé, Marcié volt. A kisbaba korában kapott 15 centis plüssoroszlán „felnőtt”. Emőke megvarrta unokájának a 40 centis változatot. Azóta is azzal alszik a kissrác.

A család kincsei közt tartják számon azt az alpakka, zenélő karácsonyfatalpat, ami óraként felhúzható, s egy hangulatos dalt játszik. Valaha a dédmamáé volt. Aztán családon belül évről évre vándorolt, mindig oda, ahol a legkisebb a gyerek. Az idén Tasékhoz kerül, hadd csodálja a 8 hónapos Sára.

Következésképp náluk volt a szentestén a família apraja-nagyja, a kismama Ágó szüleit is beleértve. Másnap felkerekedtek, s utaztak a pesti rokonokhoz. A csúcspont karácsony másnapja. Emőke fiatalon meghalt férje, Komáromi Péter sokgyermekes családból származott. A húga ilyenkor mindenkit meghív.

A lakásban nyolcvannégyen ácsorogtak, mert csak a legidősebbeknek jutott ülőhely. Ajándékot csak a keresztgyerekek kaptak a keresztszülőktől. Az ünnepi menü: pecsenyezsíros kenyér, s a hozott sütemények voltak. Ennyi vendéget képtelenség mással megkínálni. A válságra való tekintettel megbeszélték, hogy az idén szűkebb családi körben is csak a gyerekek kapnak ajándékot.

Felmentést ez alól az kaphatott, aki saját készítésű meglepetéssel kedveskedett. Lehetett ez például egy lemásolt könyv, vagy egy tematikus fotóalbum, esetleg egy kötött takaró.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!