Közélet

2009.12.30. 12:19

Beszakadt zsilip: 30 millióba kerülhet a kárelhárítás

Szerda reggel óta dolgoznak a vízügyi szakemberek Tarnazsadánynál, ahol beszakadt egy zsilip. Ideiglenesen egy szádfal építésével biztosítják az árvíz elleni védekezést.

HEOL

- Sikeresen vezette le az érkező árhullámot a Tarna menti árvízvédelmi töltés, amely Heves megye területén 147 kilométer hosszan van kiépítve. Tarnazsadány térségében azoban a töltésbe épített egyik zsilip megrongálódott a töltés rejtett hibája miatt. A víz kimosta a töltés anyagát, majd beszakította a zsilipet - adott magyarázatot a történtekre Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVÍZIG) árvízvédelmi osztályvezetője.

Mint megtudtuk, az elmúlt hét enyhe, csapadékos időjárásának hatására a Mátrában lehullott hó elolvadt, s ennek következtében intenzív árhullámok indultak el a Tarna valamennyi mellékvízfolyásán. A gyorsan kialakuló árhullámok intenzíven emelkedtek, és a múlt héten már a harmadfokú árvízszintet is megközelítették. A levonuló hullám után észlelték a tarnazsadányi zsilipben keletkezett károkat.

Miután felfedezték a hibát, a vízügyi igazgatóság tegnap azonnal harmadfokú készültséget rendelt el az érintett töltésszakaszra. Az ÉKÖVÍZIG védelmi osztagának szakemberei ma reggel óta a folyamatosan dolgoznak a helyszínen. Hatméteres acéllemezek leverésével és összefűzésével úgynevezett szádfalat hoznak létre, s ezzel veszik körbe a beszakadt műtárgyat és a megsüllyedt töltésszakaszt. Az új zsilip megépítéséig, s a töltésszakasz helyreállításáig ez a félkör alakú acélfal biztosítja az árvíz elleni védekezést. Az ideiglenes védekezési mód és a helyreállítás becsült költsége vélhetően meghaladja majd a 30 millió forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!