Közélet

2009.12.24. 07:54

Életek múlhatnak perceken - új mentőállomás épülhet

A körzetközponti szerepet betöltő, egykor virágzó bányászközség, Recsk életmentő beruházásra vár.

HEOL

Jövőre teljesülhet a falu régi óhaja: mentőállomás létesülhet Recsken. Holló Imre polgármester azt magyarázza, hogy a település egészségügyi alapellátását biztosító intézmények is meglehetősen szétszórtan és elég rossz feltételek mellett működnek:

– A két háziorvosi körzet a község két végén található. A fogászati rendelőben, a védőnői szolgálatnál, a hét végi orvosi ügyeleten dolgozó szakemberek meglehetősen mostoha körülmények között, az épületekre vonatkozó ideiglenes engedély mellett végzik évek óta a munkájukat. Jó ideje kiemelt feladatnak tekintjük egy korszerű egészségügyi központ kilalakítását. Ez magába foglalná a két háziorvosi rendelőt, a fogászati rendelőt és a mikrotérség lakosságának ellátását szolgáló központi orvosi ügyeletet is. Mivel a mentő a riasztástól számított félóránál is később ér a faluba, óriási előrelépést jelent, ha végre mentőállomás működhet a településen. A térségben elfoglalt földrajzi helye alapján a recski központi orvosi ügyelet a legalkalmasabb hely az észak-mátrai településeken nélkülözött mentőállomásnak.

Recsk ezeket a szempontokat mérlegelte, amikor 2007-ben benyújtotta pályázatát a komplexum megvalósítására. A nemrégiben megérkezett értesítés szerint 121,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek. A napokban a támogatási szerződést is aláírták, így tavasszal megkezdődhet a beruházás. A fejlesztés során 663 négyzetméternyi alapterület beépítését, felújítását tervezik, melyből a mentőállomás 240 négyzetméternyi részt foglalna el.

Az épület második szintjén alakítanák ki a mentőállomás működését biztosító irodahelyiségeket és szociális létesítményeket. Ugyancsak itt kapna helyet egy két autó beállására alkalmas garázs, gépkocsimosó, és az ehhez kapcsolódó parkoló.

Tízezer ember biztonsága

Dr. Sófalvi Antal, Recsk háziorvosa azt mondja, hogy ezzel a beruházással a mikrotérséghez tartozó hét település – Parádsasvár, Parád, Bodony, Mátraballa, Mátraderecske, Recsk, Sirok – községének lakói, közel tizenegyezer ember élete kerül nagyobb biztonságba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!