Közélet

2009.12.24. 07:00

Érdekel itt még valakit az Isten? - Az egri érsek szerint kiment a divatból

Jöhet közénk csecsemőként, keresztre feszíthetik, föl is támadhat; a különc celebekhez szokott mai ember ingerküszöbét mindez nem éri el.

HEOL

Szakonyi Károly 40 évvel ezelőtt írt drámája, az Adáshiba, egy olyan család életébe enged betekintést, amelyet az őket meglátogató Emberfi sem a csodáival, sem a tévé elrontásával nem tud kizökkenteni közömbösségéből. Nem vesznek tudomást arról, ami körülöttük történik, csak arról, ami a tévében zajlik.

2009 Magyarországán sem jobb a helyzet. Isten mintha kiment volna a divatból. Ma szinte senki sem beszél róla. Jöhet közénk csecsemőként, keresztre feszíthetik, föl is támadhat; a különc celebekhez szokott mai ember ingerküszöbét mindez nem éri el. Sokkal „fontosabb” dolgokkal van elfoglalva és látszólag jól megvan Isten nélkül. A létezését talán elfogadja, mint olyanét, akihez nincs köze, akivel nincs beszélő viszonyban.

Az ilyen isten csak arra jó, hogy az ember tehetetlen dühében olykor szidhassa és átkozhassa: miért engedi meg ezt, vagy azt... Karácsonykor nem ezt az istent ünnepeljük. Ez az isten nincsen. A keresztények Istene más, ő nemcsak a világ alkotója és fenntartója, hanem személy is, akinek szíve van, aki egy lett közülünk, a zord világnak kiszolgáltatott magatehetetlen Kisded lett, aki képes szeretni, érezni, sőt szenvedni is.

Miért tette ezt az Isten? Bizonyára azért, mert egy újszülött Gyermek látványa még a legkérgesebb szívű emberben is gyengédséget ébreszt. Mint a pásztorok és a napkeleti bölcsek, úgy ma is minden jóérzésű ember kíváncsisággal vegyes csodálattal tekint a ma született Gyermekre, aki sírásával hívja fel magára a figyelmet: „élek, figyeljetek rám, szükségem van a szeretetetekre és a gondoskodásotokra! Köszönöm, hogy megkíméltétek az életem, amikor még édesanyám szíve alatt éltem. Ne feledjétek, egyszer ti is voltatok újszülött csecsemők, akik hozzám hasonlóan kiszolgáltatottak voltatok. Titeket is megkíméltek, nektek is jövőt biztosítottak.”

A keresztényeket nemcsak érdekli az Isten, hanem szeretik is őt. Ma pedig az az elsőrendű feladatuk, hogy tanúságot tegyenek róla a világban, hogy a nyitott és kereső emberek is rátaláljanak. Karácsonyi ünneplésünk csak akkor lesz eredményes, akkor tudunk kilábalni ezernyi gondunkból, ha megfogadjuk Wass Albert intelmeit:

„Bús sorsodért ne vádold nemzeted,
kit úgy tűnik, Isten is elhagyott.
A látszat csal. Isten ma is a régi.
Te hagytad őt el, te s a többiek,
s míg vissza nem zarándokoltok Hozzá, s a múlt hibáit le nem törlitek:
magyar földön nem lesz új
Magyarország“ 

Karácsony ünnepén a Gyermek ismét kopogtat minden embernél, hogy aki elhagyta, visszataláljon hozzá és vele visszatérjen az öröm az életébe.

Ternyák Csaba
egri érsek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!