Közélet

2009.12.23. 10:12

Hó után eső: a Tiszán gyors árhullám várható

Jeges áradásra semmiképp sem számítanak a szakemberek, és az olvadás és az esőzés miatt sem aggódnak különösebben.

HEOL

Mivel korábban jellemzően porhó esett, a szakemberek szerint a jelentősebb esőzések sem fenyegetnek komolyabb áradással a Tiszán.

– A tartós eső és felmelegedés még elindíthat most egy kisebb áradást a folyón – jelezte Fejes Lőrinc, a Köti-kövizig kiskörei szakaszmérnöke. – A folyó jelenleg jégmentes, ahogy a Kis-Tisza is az. A jégképződés még csak a tavon indult meg, ám ott sem erőteljesen. A nagy hidegben helyenként 6–8 centiméteresre hízott a jég, ám a beköszöntött enyhülés nyomán végképp kiszámíthatatlanná válik a tó - figyelmeztetett a szakember.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Kisebb árhullámot okozhat a felmelegedés és az eső, de komoly védekezésre egyelőre nem kell készülni
[/caption]

Mivel az esztendő végére jósolt felmelegedést január első napjaiban újabb lehűlés követi, ezért egyelőre nem számítanak arra, hogy most nagyobb árhullám indul el a folyón.

Velencei-tó nagyságú tározó
A Vásárhelyi-terv részeként elsőként átadott tiszaroffi árvíztározóban Velencei-tó mennyiségű vizet tudnak levezetni és tárolni. Ennek a vízmennyiségnek a levezetése tehermentesíti a gátakra nehezedő nyomást. Hasonló vésztározó épül Pély alatt is. A korábbi kritikus nagyságú árvizek esetében még komoly problémát okozott ezen vésztározóknak a nemléte, hiszen a meder teljes tartalmát a folyónak kellett levezetni, s ez hatalmas nyomást jelentett a gátakra, melynek magja még az eredeti, első töltés a Tisza szabályozásának idejéből – mondta Fejes Lőrinc szakaszmérnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!