Közélet

2009.12.28. 18:07

Lezsák Sándor: A Jobbik nem kormányképes erő

Lezsák Sándor, a Parlament alelnöke szerint a létrejött új többséget a baloldal, illetve a neoliberális baloldal hozta létre, de ezt a többséget már összetartja a közös jövőkép.

HEOL

Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő hatodik esztendeje szervezi meg azt az év végi összejövetelt, amelyre a nemzeti kötődésű helyi politikusokat hívja meg. Ezeknek az esteknek minden alkalommal vendége egy-egy országosan is ismert politikus, jelen esetben Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a rendszerváltás egyik emblematikus alakja, aki rövid interjúra biztosított lehetőséget.

Húsz évvel ezelőtt történelmi időket éltünk, amelynek Ön meghatározó szereplője volt. Miként látja, hová jutottunk a két évtized alatt?
- Volt rendszerváltozás, csak rossz a rendszer, így ma rossz rendszerben élünk. Gyökeres változásokra van szükség. Erre most esély mutatkozik az új többség révén, amelyet elsősorban a baloldal és a neoliberális baloldal hozta létre, de most már ezt a többséget összetartja a közös jövőkép.

- Miket tart a legégetőbb, azonnal orvosolandó problémáknak?
- Nincs olyan területe az életnek, amelyiken ne kezdődjön el egy azonnali leltár, egy országleltárt kell készíteni, és akkor beilleszteni azokat a meglévő programelemeket, amelyekkel készülünk a kormányzati időszakra.

- Kiknek a konstruktív együttműködésére számítanak a parlamentben?
- A Fidesz - KDNP szövetség erős, a magunk erejében bízhatunk elejétől fogva.

- SZDSZ, MDF bejut-e, hogy látja?
- Nem valószínű.

- Kialakult egy igen erős nemzeti radikalizmus, ami a Jobbikban testesül meg. Kell-e kezelni ezt a helyzetet?
- Más a radikális és más a szélsőséges. Én az ország egyik legradikálisabb politikusának tartom magamat. A radikális azt jelenti, hogy gyökeres változást akar. Gyökeres változást akarunk.

- A Jobbikot radikálisnak tartja, vagy szélsőségesnek?
- A Jobbik nem kormányképes erő.

- Van-e annak veszélye, hogy túlnyeri magát a Jobbik és olyan fajta ellenzék lesz, amelyik nem támogatja az Önök politikáját?
- Nem foglalkoztat ez a kérdés.

- Mennyi idő kell ahhoz, hogy az emberek hinni kezdjenek abban, hogy lehet alakítani a saját világukat, mennyi idő kell, hogy elmúljon a politikából való kiábrándultságuk?
- Azt tapasztalom az országban, hogy egy erős veszélytudat jelent meg az emberekben. Pontosan tudják, hogy mit veszíthetnek, és esetleg mit is veszítettek az elmúlt két évtizedben, különösen az utóbbi hét esztendőben. Éppen ezért minden kicsi kedvező változás hatással lesz, egy általános mozgósító erő szempontjából.

- Az MDF válságát, szétzilálódását megismételheti-e az MSZP, például úgy, hogy jelentéktelen párttá válik?
- Az MDF-et elsősorban a törvénytelen kizárások tették tönkre. Hogy ilyesmik történnek-e az MSZP-ben azzal nem foglalkozom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!