Közélet

2010.02.19. 17:45

Huszonegyen bólintottak

A megyei közgyűlés ülésén a költségvetés vitája kapcsán alakult ki szócsata a grémium két frakciója között. Meglepő egyetértés volt viszont a kórházi napirendekben.

S. B. S.

Heves Megye Közgyűlésének ülése pörgősen, a 34 napirend legtöbbjénél az ellenzék egyetértő szavazatai mellett zajlott. Vita, illetve – a kiélezett témákban már megszokott – 21 többségi szavazatú döntés csak néhány témában, így a költségvetésről szóló, illetve a kórházat érintő egyik előterjesztésnél alakult ki. A Heves Megyei Területi Választási Bizottság és a Heves megyei székhelyű Országos Egyéni Választási Bizottság tagjait egyhangú szavazással választotta meg a testület. A voksolás után a tagok letették az esküt.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Deé András (balról) és Herman István a költségvetés-tervezettel nem értett egyet. Fotó: Gál Gábor.
[/caption]


Az önkormányzat idei költségvetése kapcsán Herman István, a Polgári Frakció igazgatója fogalmazott meg hét kérdést, frakciótársa, Fótos Dániel felvetése pedig arra irányult, hogy miként történt az egyeztetés az intézményi vezetőkkel. Deé András kijelentette: a Bajnai–Gyurcsány csomag elérte célját, ami nem más, mint megfojtani a Fidesz vezette önkormányzatokat. Itt az ülést vezető Sós Tamás, a közgyűlés elnöke megjegyezte: nem kellene kampányolni. Balázs József a megyék és a közszféra elleni nyílt támadásnak minősítette a Parlament által elfogadott büdzsét. A szocialista frakció tagja, Barabásné Czövek Ágnes arra figyelmeztette az ellenzéket, hogy most nem a Magyar Köztársaság költségvetését tárgyalják, hanem a megyei önkormányzatét.

Csáki Zsigmond, Heves polgármestere úgy vélekedett, lesz megyei büdzsé, de már most tudható, hogy betarthatatlan. A szavazáson 21 vokssal a testület valóban el is fogadta a 2010-es megyei büdzsét.
 

Szokatlan egyetértés a kórházi napirendeknél


A Markhot Ferenc Kórház Kft.-t érintő tulajdonosi döntésre tett javaslat kapcsán még a napirendről való levétel is felvetődött. Végül a testület 25 igennel elfogadta az előterjesztést. Az ingatlanok és más vagyoni eszközök állapotáról szóló beszámolóra már egyhangúan bólintottak a képviselők. A kórház idei üzleti tervét nemcsak dr. Lénárt András, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke minősítette kitűnőre, de a Polgári Frakció vezetője, dr. Tatár László is komplex összeállításként értékelte. Herman István úgy fogalmazott: „jó előterjesztés, magunk is megszavazzuk, lehet ezt így is”. A grémium 36 igennel fogadta el a tervet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!