Közélet

2010.03.26. 18:27

A kutatás és a tanítás hozta meg a szakmai kiteljesedést

Kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntette ki a köztársasági elnök Dr. Magda Róbertet.

J. M.

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola közgazdasági tanszékének vezetője fiatal kora ellenére már több területen is bizonyította szakértelmét.
– Igyekszem folyamatosan tanulni, fejleszteni a tudásomat. Két évvel ezelőtt megszereztem a habilitált doktori címet, jelenleg pedig könyvek szerkesztésén dolgozom. Az egyik a vidékgazdaságtan elemzésével, a másik pedig a természeti erőforrások hasznosításával foglalkozik, emellett olyan témákban publikálok, amelyek értékesek lehetnek a jövő szempontjából – ismertette szakmai munkáját a kitüntetett, aki tevékenységével, hivatásával családi vonalat követ, de mint mondta, semmilyen kényszerítő erő nem volt, ami a tanári, kutatói pályára irányította volna.

– Én soha nem akartam orvos, mérnök vagy tanár lenni, de az egyetem elvégzése után a doktori nappali képzésen megtetszett a tanári munka, és ha választani kellene az oktatói és a kutatói pálya között, az előbbire voksolnék. A célom az, hogy a tanítványaim továbbhaladhassanak azon az úton, amit a szakmai munkámmal megteremtek. Óriási kihívás azt a tudást átadni, aminek valaki a birtokában van – vélekedett az egyetemi docens, aki jelenleg egyebek mellett az alternatív energiahordozókkal kapcsolatos programokban kamatoztatja tudását.

De újabb kutatási terület lehet számára, immár kollégákkal együtt, a visegrádi négyek helyzetének vizsgálata az uniós csatlakozás éveitől egészen a válságkezelésig. Az elemző tanulmány elkészítéséhez a KRF már megtette az első lépéseket.

Névjegy

Dr. Magda Róbert

Született: Gyöngyös, 1972. március 19.

Végzettség: agrár-közgazdasági szakirány (GATE, Gödöllő)

Beszélt nyelvek: angol, orosz

Munkahelye: KRF Közgazdasági Tanszék vezetője

Elismerései: OTDK Fáy András kiemelt különdíj (1995); Tudományos Díj MTA Miskolci Területi Bizottsága (1999); Főigazgatói dicséret SZIE (2002); Károly Róbert Arany Plakett (2008); Közgazdász Díj (2009); Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2010).

Dr. Magda Róbert számára megtisztelő és megható a kitüntetés, amit március 15. alkalmából vehetett át. Úgy érzi, az érdemkereszt nem csak az eddig végzett kemény munka elismerése, hanem motiváló erő is, ami arra sarkallja, hogy szakterületén tovább tegye a dolgát, hiszen van még lehetősége az előrelépésre. A tanszékvezető mind a tudományos, mind pedig az oktatói pályán szeretne kiteljesedni, akár önálló, akár a KRF-en belül kollégáival vagy társintézményekkel közösen végzett munka révén. Dr. Magda Róbert számára a katedra csúcsa az egyetemi tanári és az akadémiai doktori cím megszerzése lenne.

Ha a tanszékvezető nem kutat és tanít, akkor két fiával, Benedekkel és Boldizsárral, valamint feleségével tölti szabadidejét, és – bár már feladat nem köti a kézilabdához – továbbra is rajong érte, valamint továbbviszi a családi hagyományt, és dinnyetermesztéssel is foglalkozik.

Született: Gyöngyös, 1972. március 19.

Végzettség: agrár-közgazdasági szakirány (GATE, Gödöllő)

Beszélt nyelvek: angol, orosz

Munkahelye: KRF Közgazdasági Tanszék vezetője

Elismerései: OTDK Fáy András kiemelt különdíj (1995); Tudományos Díj MTA Miskolci Területi Bizottsága (1999); Főigazgatói dicséret SZIE (2002); Károly Róbert Arany Plakett (2008); Közgazdász Díj (2009); Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2010). -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!