Közélet

2010.03.02. 12:38

A pénzt keresik a szocialisták

Az egri szocialisták szerint a polgármester eladósította a várost, s milliárdokat herdált el. Habis László úgy véli az MSZP-nek inkább saját ügyeivel kellene foglalkozni.

HEOL

Nagy István (MSZP), az egri önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke  sajtótájékoztatóján elmondta, hogy amíg 2006-ban a stafétabot átadásakor Eger hitelállománya (ami 16 év alatt halmozódott fel) 2,575 milliárd forint volt, addig ez az elmúlt év végére elérte a 4 milliárd 550 millió forintot. Ráadásul 2010 végére a már elfogadott költségvetés alapján is 6 milliárd forint fölött lesz. A pénzügyi bizottság elnöke úgy vélekedett, hogy amíg Habis László bankárként a megtérülést és a hatástanulmányokat kérte számon az előző városvezetéstől, ma, amikor ő a felelős a város vezetéséért, ezeknek semmi nyomát nem látni. Szerinte Habis vezetésével eladósította a várost. Ezzel olyan adósságspirálba hozta, aminek beláthatatlan következményei lesznek.

Nagy István kérdéseket is megfogalmazott a város vezetőinek címezve: van-e személyes érdekeltsége abban, hogy ekkorára nőtt a hitel, és ez a hitel a város, vagy a bank érdekeit szolgálja. Hány új munkahelyet hozott létre a Fidesz-es városvezetés négy év alatt ezeknek a hiteleknek a segítségével. Egészen konkrétan arra kérte a polgármestert, hogy számoljon el a brutális hitelállomány felhasználásával.

Habis László reagálva az elhangzottakra, munkatársunknak elmondta, az elmúlt évben a felhalmozás megközelitette a 3 milliárd forintot. Ehhez mindösszesen 500 millió hitel társult. Ezt ő arányaiban óriási sikernek tekinti. - Ha egy egrivel kalkulálunk, az államadósság harmincszorosa, mint a városi lakosokra jutó. Az MSZP jobban tenné, ha a saját háza táján seperne. Amennyiben a kormány ésszerűen gazdálkodna, nem hozta volna lehetetlen helyzetbe az önkormányzatokat - mondotta Habis László.

Ami pedig a személyes érdekeltségére vonatkozó kérdést illeti, erre a polgármester úgy reagált, hogy szemben az előző városvezetéssel, mindent szabályos közbeszerzési eljárás keretében pályáztatnak és a legkedvezőbb kondíciókat nyújtó pályázóval kötnek szerződést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!