Közélet

2010.03.04. 03:42

Buktatna az ellenzék

Visszaállítaná az osztályismétlés lehetőségét a legnagyobb ellenzéki párt. A tanárok zöme üdvözli az ötletet.

B. K.

A tanárok úgy vélik: a buktatással kapcsolatos kérdést rugalmasan kellene kezelni, és nem törvényekkel szabályozni ezt a kérdést. Vallják, az alsó tagozatban tanítók pontosan tudják, hogy a gyermek mire képes és hogyan éli meg az osztályismétlést. A döntésnél mindig egyetlen dolgot kell mérlegelni: mi a gyermek érdeke.


[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az alsós gyermekek fejlettsége között nagy különbségek lehetnek. Az alapok biztos elsajátítása mindenkinek érdeke. Képünk illusztráció.
[/caption]

– Ne szépítsük a dolgot! A magyar közoktatás helyzete katasztrofális – jegyezte meg pedagógus ismerősöm, aki jelenleg egy egri általános iskolában tanít. Kollégáival együtt megszokták már, hogy időnként fellángol a vita a „konzervatív, illetve a liberális szemléletű” oktatáspolitikusok között. Ez történik most is: a Fidesz legutóbb javaslata szerint visszaállítanák az osztályismétlés lehetőségét, s ezzel a pedagógusok zöme egyetért. Mint ahogy azzal is, hogy az iskolák eltanácsolhassák a társaikat bántalmazó vagy a tanulásban akadályozó diákokat, s hogy ilyen esetekben a szülő felelőssége legyen másik intézményt keresni.

A legtöbb tanár állítja, hogy a verbális és a fizikai agresszió olyan méreteket öltött a diákság körében, hogy a tanárok szinte teljesen tehetetlenek. Egy-egy osztályközösség megfélemlítését  többnyire egy-egy hangadó tanuló idézi elő, akire nem hat sem a szép szó, sem az írásbeli megrovás. Ezen gyerekek szüleivel alig vagy egyáltalán nem lehet kontaktust teremteni. Szerintük itt az ideje, hogy a szülők is vállalják mulasztásuk következményeit.

A szakszervezet kezdettől tiltakozott a buktatás tilalma ellen

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a pedagógusokat szakmájukban kérdőjelezi meg a jelenlegi szabályozás a buktatás tilalmáról. Kerpen Gábor (felvételünkön), a PDSZ elnöke úgy fogalmaz, hogy azt tartanák elfogadhatónak, ha helyi szinten, a nevelőtestület a szülőkkel közösen döntene e kérdésben.


Az országos statisztika egyébként vegyes képet mutat. Az idei tanévben a 94.663 negyedikes diák közül 1602 évismétlő. A tavalyi negyedikesek között ugyanakkor még csak 999 évismétlő volt, vagyis kétharmaddal emelkedett a buktatások száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!