Közélet

2010.03.26. 06:30

Egyre több embert kell eltartani

Az elmúlt 9 évben több mint 6 százalékkal csökkent Észak-Magyarország népessége. Az idősek száma pedig egyre több helyen haladja meg a gyerekekét.

T. B.

Az ezredfordulóhoz viszonyítva számottevően változott a lakosság korösszetétele a régióban. Észak-Magyarországon a gyermekkorúak aránya két százalékkal, 15,9 százalékra csökkent, míg a 65. életévüket betöltötteké 1,6-tal 16,8 százalékra emelkedett. Mindenhol kevesebb a gyerek, az időskorúak csak a Bodrogközben nem lettek többen. Az időskorúak száma a gyermekkorúakét 2001-ben 6, míg 2009. év elején már 17 kistérségben haladta meg.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy Heves népessége öregszik leginkább a régiót alkotó három megye közül. Itt van az a két térség is, ahol a legmagasabb a 65 éven fölüliek aránya: Pétervására környékén majd’ minden negyedik felnőtt tartozik ebbe a korosztályba, de Bélapátfalva vidékén is minden ötödik ember időskorú. A megyében vannak arányukat tekintve legkevesebben a gyerekek is, ők adják a lakosság 14,8 százalékát. A már említett Pétervására és Bélapátfalva az utolsó nemcsak a megyében, hanem az egész régióban, 13,4 százalékkal, a lista végéről a harmadik Eger 13,9-cel.

A demográfiai apály természetesen hatással van, és még inkább lesz az egész társadalomra.
– A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) már régóta foglalkozik a problémával, generációnként ötödével fogy a népesség. Ez kihat az iskolarendszerre, a munkaerőpiacra és a nyugdíjrendszerre is, hiszen kevés a befizető és egyre több az eltartott. Minden bizonnyal iskola-összevonásokra és -bezárásokra is szükség lesz a közeljövőben. Tendencia az urbanizáció is, zajlik a városokba vándorlás, a kisebb települések elnéptelenednek, harc folyik az adófizető népességért. Ez azt vonja magával, hogy a munkaadók is a városokra koncentrálnak, emellett persze új lakástámogatási rendszer bevezetésére is nagy szükség van – sorolja a gazdasági következményeket Fülöp Gábor, a HKIK főtitkára.

Mint hozzátette: ugyancsak jelentős probléma az elvándorlás, ami elsősorban a képzettebb munkaerőt érinti. Ez részben a túlképzés miatt is előfordulhat, hiszen nincs olyan munkahely, ahol a megszerzett végzettséggel el tudnának helyezkedni a fiatalok. A kamara szerint lakásprogrammal, munkahelyekkel vissza lehetne csalogatni az innen távozókat, és segíteni kell a fehérgazdaság szereplőit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!