Közélet

2010.03.09. 06:07

Ne várjon, ez nem múlik el magától

Nem szabad arra várni, hátha jobban lesz a beteg. Szervi baj? Stressz? A légszomj okát ki kell vizsgáltatni.

N. Z.

– Köhögéssel kezdődött, lázam is volt. Aztán elmúlt, majd újra jelentkezett – meséli a negyvenes évei derekán járó egri asszony, Márta, aki mások okulására beszél bajáról, de teljes nevét nem árulja el. –Néhány napig mertem csak otthon maradni, gondoltam, a gyógyszert munka közben is bevehetem. De nem javult:  csak vánszorogtam, és olyan légszomjam volt, hogy azt hittem, összeesek az utcán.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Nem érdemes várni, fontos, hogy mielőbb felismerjék a légszomj okát. Képünk illusztráció. Fotó: Ötvös Imre.
[/caption]

Dr. Csicsári Katalin, az egri Markhot Ferenc Kórház tüdőgondozójának megbízott vezető főorvosa kérdésünkre elmondja, hogy a légszomj egy tünet, aminek az okát feltétlenül meg kell keresni. Ha hirtelen alakul ki jó állapotú betegnél, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, célszerű a kórház sürgősségi osztályát felkeresni. Kisgyerekeknél is előfordulhat, ilyenkor a szülőknek gondolniuk kell rá: nem lélegzett-e be idegen testet a kicsi. Lehet például a nagyobb testvér legójának egy eleme, de akár egy babszem is a kamrapolcról, esetleg egy színes kavics, amit lenyelt, az orrlyukába dugott, és így elzárta a légutat. Gyerekek és felnőttek esetében is előfordulhat darázscsípés vagy más allergiás reakció. Ezt is, továbbá a gégevizenyőt és a baleset miatt kialakult légmellet is azonnal el kell látni.


A fokozatosan kialakuló nehéz légzés okának kiderítésével sem szabad sokáig várni. Leggyakrabban szív- és tüdőbetegségek okozhatják e tünetet. Miután a háziorvos megvizsgálja a beteget, tüdőgyógyászati és kardiológiai vizsgálatra küldi. A szakember szerint a tüdőgyógyászati betegségek közül lehet mellkas-deformitás, mellkasi folyadékgyülem, tüdőfibrózis.

– A másik nagyobb csoport az obstruktív légúti betegségeké – magyarázza a főorvos. – A kishörgők szűkülete is előidézheti a nehéz légzést. Vizsgálatkor arra is figyelnie kell, hogy a fulladás mellett van-e még más panasz, például láz, hőemelkedés, köhögés. Ekkor infektív, azaz fertőzéses eredetű nagyobb tüdőgyulladás is járhat légszomjjal. Vírusos, bakteriális fertőzés állhat a háttérben. A H1N1 is szövődményes tüdőgyulladáshoz vezethetett. Ennek kiderítésére megröntgenezzük a beteg mellkasát, és a vérvizsgálat sem maradhat el.
A kezelés a páciens állapotától, korától függ. Lehet ambulánsan kezelni, de előfordulhat, hogy kórházban kell ápolni, főleg, ha komolyabb légzőszervi betegsége van.

A témáról bővebben olvashat a Heves Megyei Hírlap keddi számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!