Közélet

2010.03.22. 03:56

Pénteken három után már ne kapjon infarktust!

Csak a szerencséjében bízhat az a hevesi, aki pénteken délután 3 órától másnap reggelig kerül életveszélybe. Mentőtisztes autót ugyanis nem könnyen találni.

HEOL

A beteg élete múlhat azon, hogy milyen mentőautó érkezik érte: ha a segítséget nyújtó járművel mentőtiszt is jön, akkor szerencséje van. Ha csak ápoló ül benne, akkor szurkolhat azért, hogy időben küldjenek elé olyan esetkocsit, amiben újraélesztésre, orvosi segítségnyújtásra is jogosult mentőtiszt ül.

Hevesen sokakat foglalkoztat a kérdés: vajon mi az oka annak, hogy amíg más településeken 12 órában működik esetkocsi mentőtisztettel, addig a dél-hevesi városban csak napi nyolcórás szolgálat van. Így aki pénteken délután 3 és szombaton reggel közt kerül bajba, az jobbára csak a szerencséjében bízhat.

– Ha a mentőautóban csak betegápoló van, akkor a súlyos állapotban lévő beteghez orvost kell szerezni – ecsetelte a helybéli Kohán Norbert.
– Heves városában jelenleg úgy állunk, hogy ha valaki akkor kerül életveszélyes állapotba, amikor a nyolcórás szolgálat lejártával már csak ápoló ül a mentőben, akkor az esetkocsi elindul vele Hevesről, s majd útközben találkozik egy Egerből vagy Gyöngyösről jövő, mentőtisztes esetkocsival, ahová a beteget átpakolják és továbbszállítják.

Ennek a meglehetősen bonyolult és érthetetlen rendszernek a hátterében állítólag a pénzhiány áll. Holott csupán annyi kellene, hogy Hevesen is legalább 12 órában tudjon működni az esetkocsi. Erre szakképzett jelentkezők is akadtak, igaz az egyik már megunta a várakozást és máshová költözött, de az orvosok közül is többen jelezték, hogy vállalnának esetenként mentőzést, ha ennek a feltételeit megteremtenék.

A dél-hevesi térség ellátatlansága azért is aggasztja az ott élőket, mert az átmenő forgalom miatt különösen balesetveszélyesek a közutak, a Tisza-tó pedig kiemelt üdülőövezet, számos veszélyforrással.
– Számunkra az is érthetetlen – folytatta Kohán Norbert –, hogy miért olcsóbb egy olyan rendszert működtetni és fenntartani, amiben Egerből vagy Gyöngyösről kell mentőtisztes esetkocsit küldeni, mint itt a nyolcórás szolgálat idejét 12-re növelni.

A mentőápolók ugyanis nem jogosultak orvosi ellátásra, vagy mentőhelikopter hívására, ezekben az esetekben mindig meg kell várni az intézkedésre jogosult mentőtisztet. Ezzel nemcsak az itteni betegek életét kockáztatjuk, hanem azét is, aki esetleg azért nem kapja meg az egri vagy a gyöngyösi térségben időben a segítséget, mert annak a kocsinak kell Heves felé jönnie.

Az Észak-magyarországi Regionális Mentőszolgálat Heves megyei kirendeltségén Pádár István vezető mentőtiszt úgy fogalmazott: mihelyst a személyi feltételek rendelkezésre állnak, azonnal változás történik ezen a területen is.
– Az ideális nem is a 12 órás, hanem a 24 órás mentőtiszti ellátottság lenne – mondta.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A beteg élete múlhat azon, hogy milyen mentőautó érkezik érte Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

– Ennek a technikai feltételei adottak Hevesen, ám a személyiek nem. Jelenleg öt mentőápoló végzi a mentőtiszti főiskolát. Ha ők végeznek, akkor az új, sokkal jobb helyzet lesz. Minden remény megvan arra, hogy az említett munkatársaink még az idén megszerezzék a szükséges képesítést. Ebben az ideális esetben pedig Hevesen is tudjuk biztosítani a 12 órás ellátást, hiszen a városban van két 24 órás esetkocsi, csak a személyi feltételek hiányoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!