Közélet

2010.03.02. 06:03

Válságban is tartós pénzek

Ezek a pénzgyűjtők nem a spórolás bajnokai, inkább időutazásra csábító történelmi, kulturális értékek megőrzői.

K. J.

Sosem esett olyan sok szó a pénzről, mint mostanában, amikor egyre kevesebbeknek egyre több, többeknek pedig egyre kevesebb jut belőle. A gazdasági világválság megmutatta: a tőzsdéken pillanatok alatt változhatnak, mélybe zuhanhatnak az árfolyamok, a virtuális kereskedelmi térben leértékelődhetnek a fizetőeszközök. A múlt kézzelfogható érméi és bankjegyei azonban sokkal biztosabban őrzik értéküket – ha nem is feltétlen forintosítható mivoltukban. Talán azért, mert ők már a szeszélyes idők megannyi hullámverésében, válságában megpróbáltattak.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Idén a közel egygrammos Aba Sámuel ezüst emlékdénárjukkal jelentkeztek Kádár Istvánék. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

– Még mindig megvan a személyes találkozók, kapcsolatok varázsa és fontossága, annak ellenére, hogy az elmúlt években már a numizmatika világában is az egyszerűbben elérhető internetes közvetítés mozgat meg mind több érdeklődőt – mondta Kádár István, az egri érembörzék szervezője. A legújabb gyűjtői divatokról és irányzatokról az is megtudható: a náci birodalom tárgyai, pénzei iránti kereslet lecsengett – korábban mindent vittek, amin horogkereszt van –, s most a nemesfém pénzek iránti érdeklődés nőtt meg. Egyre többen gyűjtik a magyar bankjegyeket is az első, 1848-as Kossuth-bankóktól át a legújabb kori, XX. századi, illetve a királyi Magyarország és a Monarchia közös címleteiig.


A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Egri Csoportjának titkára elárulta azt is, hogy napjainkban a többnyire ezüstből vert emlékérmek iránti érdeklődés igen változó. A Radnóti-emlékévhez igazított ötezres nem futott jól, talán majd az idei, az író születésének 125. évfordulójára kibocsátandó Kosztolányi-érme. A püspökök és II. János Pál pápa emlékveretei sem divatosak már annyira, mint korábban.

Találkozó a Parkban

A hét végén nagy érdeklődés mellett rendezte meg a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Egri Csoportja az Agria Park első emeleti vásárterén az Egri Regionális Numizmatikai Találkozót. Az első plázabeli rendezvényük sikerén is felbuzdulva választották a parkot, ahol jóval több érdeklődőt tudnak beavatni a numizmatika titkaiba és szenvedélyébe. A nyilvános börzén félszáz érme-, érem-, papírpénz-, kitüntetés-, jelvény-, bélyeg-, illetve telefonkártya-, kinderfigura- és képeslapgyűjtő vett részt a kínálatával elsősorban Kelet-Magyarországról, de a határon túlról, Kassáról is érkeztek. A cserebere és árusítás során a felkínált tárgyak az ókortól napjainkig képviselték a kínálatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!