Közélet

2010.03.23. 20:39

XD és LOL, avagy nyelvészeti kerekasztal Egerben

Nyelvészeti kerekasztal-beszélgetésre gyűlt össze a szakma 4 kiválósága és mintegy 60 diák és tanár a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban.

P. A.

<exzta>- Az új kommunikációs technikákról beszélni kell, mert sajnos az iskolai oktatásból hiányzik, pedig a blog vagy az sms gyökeresen megváltoztatja a kommunikációs kultúránkat - kezdte a rendhagyó találkozót a moderátor, Zimányi Árpád, az Eszterházy Károly Főiskola Magyar Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára. - A történetiség a jelenben is megtalálható, a nyelvünket folyamatosan befolyásoló tényezőkkel foglalkozni kell. 

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Navracsics Judit szerint sokan szégyellik kétnyelvűségüket.
[/caption]

Navracsics Judit, a Pannon Egyetem Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a kétnyelvűségről szólt. Arról, hogy sokan szégyellik, mert régóta tartja magát a nézet: nem érezhetik igazán magyarnak magukat a kétnyelvűek, habár - mint mondta - ez korántsem egyenlő azzal, hogy valaki két identitással rendelkezzen. Egy Londonban született magyar pedig itthon sokaknak angolnak számít.

A diákok számára talán legmulatságosabb előadás Veszelszki Ágnesé volt. A "digilektus"-ról, azaz az elektronikus média nyelvváltozatról szóló prezentációból visszaköszönt a mai fiatalok nyelvi normája, amely nagyszüleik számára már érthetetlen. A cset-szövegekkel, tweetekkel és emoticonokkal dúsított szövegek már nemcsak a csevegőprogramokon jelennek meg. Beépülnek a beszédbe, gyakran hallani egy-egy "LOL"-t vagy "ikszdé"-t, amelyek a tetszik, vagy a mulatságos modern megfelelői. Nem kizárt, hogy hamarosan formális csatornákon is megjelennek a hangulatjelek, de egyelőre inkább csak az idegen szavak elterjedését figyelhetjük meg.

A két témához szorosan kapcsolódva beszélt Balázs Géza, az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, aki úgy látja: egy generációnyi idő alatt gyökeresen megváltozott beszédünk, stílusunk. Tény: ma kétszer olyan gyorsan beszélnek az emberek, mint 50 éve. A nyelvészeknek azonban nem feladata értékítéletet mondani: ők a folyamatot vizsgálják. Persze a társadalom elvárja tőlük, hogy megmutassák a helyes utat, de akaratosak nem lehetnek, hiszen ők is tévedhetnek. 

Az előadások végén a népes hallgatóság kérdezett, a szakértők pedig - ha nem is mindenben egyetértve egymással - válaszoltak. Abban azonban mindannyian megegyeztek: nem az a lényeg, hány nyelvváltozatot használunk, hanem az, hogy tudjuk: melyiket hol alkalmazzuk.

Címkék#Eger
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!