Közélet

2010.05.21. 18:02

Csontok a földben: holtak lehetnek a pályaudvar alatt

Emberi maradványok kerültek elő a hatvani buszpályaudvar építése során. Sokak szerint az 1848-49-es szabadságharcban elesett honvédek holttestét rejti a föld.

T. O.

Két gomb, egy hosszú – feltehetően embertől származó – csont, valamint egy állati tetem maradványa került elő csütörtökön Hatvanban, az új autóbusz-pályaudvar építkezési területén. A munkások a majdani peron pilléreinek a gödrét készítették elő, amikor másfél méternyire a felszíntől megtalálták a leleteket, amiket további elemzésre az egri Dobó István Vármúzeumba szállítottak.

– A történészek szerint a gombok valaha dolmányhoz tartozhattak, de a konkrétabb eredményre két-három hetet még várni kell – közölte Fodor László, az egri Dobó István Vármúzeum régésze. – Kedden ismét Hatvanba utazunk, hogy további vizsgálatokat végezzünk. A beruházás folytatásával kapcsolatban nem tudok állást foglalni; ez már nem szakmai, hanem kegyeleti kérdés, ami a város vezetőire tartozik. Utóbbiaknak egyébként sem velünk kell tárgyalniuk, hanem a Kulturális Örökségvédelmi Szolgálattal, mivel minden 500 millió forintnál nagyobb költségvetésű projekt esetében ott döntenek a továbbiakról.

Mint arról beszámoltunk, a buszpályaudvar építésének előkészítése során több helybéli azt feltételezte, hogy a területen katonák lehetnek eltemetve, akik az 1849. április elején lezajlott ütközetekben vesztették életüket. A hagyományőrzők kérték a város vezetőit, hogy csak a teljes bizonyosságot követően kezdődjenek el a munkák. A szakemberek több fajta vizsgálatot elvégeztek, de sem az ásás, sem a földradarozás során nem találtak arra utaló jeleket, hogy itt valaha sírok lehettek. Ezt követően elbontották a sírkertet a XX. század első éveiben állított obeliszkkel együtt, amit a későbbiekben a Radnóti tér másik pontján helyeznek el.

A történészek eltérően foglaltak állást az ügyben. Nagy Nándor azon szakértők közé tartozik, aki már korábban sem zárta ki, hogy halottakat rejthet a föld a területen. Ő volt az is, aki az elsők között mutatott rá, hogy nem egy, hanem két csata is zajlott a városban 1849 tavaszán. Kutatásai alapján megállapította: a halotti anyakönyv tanúsága szerint az április 5-i – a köztudatban kevésbé elterjedt második – ütközetet követően öt magyar katonát temettek el a hatvani köztemetőben, vagyis további 53 huszár temetkezési helye ismeretlen; őket valószínűleg – a kor szokásainak megfelelően – az összecsapás helyszínén, vagy annak közelében hantolhatták el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!