Közélet

2010.05.22. 07:58

Méltó újratemetést szeretnének a hagyományőrzők

Exhumálás és újratemetés is lehet Hatvanban, ha bebizonyosodik: 1849-ben elesett katonák holttesteit rejti az épülő pályaudvar alatti föld.

HEOL

A munkások a majdani peron pilléreinek a gödrét készítették elő csütörtökön a Hatvanban épülő buszpályaudvar területén, amikor megtalálták a földben a csontokat és gombokat. Bognár Endre városi főépítész szerint ha a szakértők megállapítják: valóban 1849-ben elesett katonák holttestét rejti a föld, igyekeznek majd kegyeleti szempontok alapján eljárni. Javaslatuk szerint exhumálni kell az emberi maradványokat, amelyeket aztán a buszpályaudvartól alig 150 méterre ismét felállítandó régi sírkert alatt helyeznének örök nyugalomra. Itt lehetne megemlékezéseket, nagyobb tömegeket megmozgató rendezvényeket is tartani anélkül, hogy a forgalmat akadályoznák. Indítványukat a felettes szakhatóságoknak is jóvá kell hagyniuk.

A beruházás kivitelezője vállalta, hogy közreműködik a feltárásban, s ezalatt a tevékenység helyszínén felfüggesztik a pillér építését. Érsek Zsolt polgármester közölte, hogy szükség esetén a szerződésmódosítást is megfontolják annak érdekében, hogy a kegyeleti szempontok érvényesüljenek.

A Hatvaniak a Nemzetért Egyesület (HANEM) önként vállalta a honvédsír gondozását, s évek óta itt tartották október 6-i megemlékezéseiket is. Elnökük, Sósné Mészáros Andrea azt mondja, biztosak voltak benne, hogy holtak nyugszanak a sírhely közelében. Köszönettel tartoznak Bognár Endre főépítésznek, aki méltányolta kéréseiket. Szeretnék, ha méltó körülmények között zajlana az újratemetés, aminek az előkészítésében közreműködnének. Megjegyezte: jó lenne, ha a főtéri 1848-as emlékművet is nagyobb gondoskodás övezné. Egyesületük ehhez is hozzájárulna, ha kell, akár az oszlop örökbefogadásával – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!