Közélet

2010.06.02. 11:53

Mihez kezdenek a Parlamentből kiesett szocialisták?

Az előző ciklusban kilenc szocialista parlamenti képviselője volt Heves megyének, most egyetlenként Sós Tamás maradt. A „kiesetteket” kérdeztük terveikről.

Munkatársainktól

Eger volt egyéni képviselője, korábbi polgármestere, dr. Nagy Imre kérdésünkre hangsúlyozta: a megyeszékhelyen jelenleg is önkormányzati képviselő, nem szakad el a közélettől, bár egyértelműen hátrébb vonul. Más közösségi, így például alapítványi tevékenységét folytatja. Keresi a lehetőségeket elsősorban turisztikai területen, saját tanácsadó társaság létrehozásán gondolkodik.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Nagy Imre nem szakít a közélettel, de egyértelműen hátrébb vonul. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Dr. Magda Sándor, Gyöngyös és térsége korábbi honatyája nem tervez további politikai szerepvállalást. Munkája így is akad elég: a Károly Róbert Főiskola rektora, a Rektori Konferencia elnökségének tagja, a Magyar Tudományos Akadémián is bizottsági tag. Foglalkoztatja a megújuló energiaforrások kutatása, s úgy érzi, az elmúlt nyolc évben, képviselőként kevés ideje maradt külföldi tudományos partnereire és a családjára, így van mit bepótolnia. 

– A jövőben még inkább Hatvanra szeretnék koncentrálni – jelentette ki Érsek Zsolt, a település polgármestere. A szocialista politikus – aki korábban négy alkalommal is egyéni mandátumot szerzett a 4. számú választókörzetben, ám tizenhat évi képviselőség után idén nem jutott be a Parlamentbe – közölte: az őszi helyhatósági választások során ismét megmérkőzik a városvezetői székért. Arra a felvetésre, hogy mit tesz, ha ez alkalommal sem jár sikerrel, azt felelte: egy dakota közmondás szerint akkor kell átkelni a folyón, ha odaér az ember.


Godó Lajos, aki az előző ciklusokban hosszú időn át a hevesi választókerületet képviselte, 60 esztendősen nyugdíjba vonul, ugyanakkor hű marad a baloldalhoz, s az őszi önkormányzati választásokon szeretné segíteni a Nyugdíjasok Választási Egyesületét. Ha felkérik, elindul a megyei közgyűlési tagságért. Godó jelenleg még a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, s turisztikai területen is szívesen nyújt segítséget, amennyiben megkeresik.

A gyöngyösi Barabásné Czövek Ágnes 2006-ban a területi listáról jutott az Országgyűlésbe, s ma is tagja Heves megye közgyűlésének. Elmondása szerint ősszel felhagy a politizálással – egyébként 1994 óta vesz részt a közéletben –, és a civil, gazdasági életbe tér vissza. Ugyancsak a mátraaljai városból volt listás honatya Szabó Gyula, aki szintén megyei közgyűlési képviselő és idén januártól Brüsszelben az EU-régiók bizottságának öt évre kinevezett tagja. Utóbbiban viszont csak választott képviselők tevékenykedhetnek, ez is az oka annak, hogy Szabó újra indul, s szeretné megyei közgyűlési tagságát megtartani.

Az egri Török Zsolt, a Parlament volt jegyzője egyrészt egy, a hátrányos helyzetű térségeket segítő szociális szolgáltató szövetkezet kialakításán dolgozik, másrészt többen megkeresték, hogy vállaljon szerepet az MSZP országos elnökségében, s ezt szívesen fogadta. A helyi közéletben való részvételéről az új önkormányzati törvény megszületése után dönt.

Korózs Lajos, a füzesabonyi egyéni körzet parlamenti képviselője, egyúttal a korábbi Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára volt. Szavai szerint nem szakad el sem a politikától, sem a szakterületétől: az MSZP parlamenti frakciója mellett működő, társadalompolitikával foglalkozó szakértői csoportot vezeti az elkövetkezőkben. Szociális, esélyegyenlőségi és nyugdíjügyek tartoznak majd ide. Államtitkárként is ilyen jellegű feladatai voltak. Mint mondotta, helyi – megyei vagy városi önkormányzati – politikai ambíciói nincsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!