Közélet

2010.07.27. 06:15

Még nincs késő: máris itt a pótfelvételi

Megszülettek a ponthatárok. Ám azok számára sem állt meg az élet, akik nem kerültek be valamely intézménybe, hiszen máris itt vannak a pótfelvételik.

S. B. S.

A pótfelvételivel kapcsolatban az egyik legfontosabb tudnivaló: csak az jelentkezhet, aki sehová se került be. Vagy azért, mert nem is jelentkezett, vagy pedig mert nem nyert felvételt egyetlen egyetemre, főiskolára sem. Ebben az eljárásban, mint a korábbi években is, már csak költségtérítéses formára van mód pályázni úgy, hogy a jelentkezéseket augusztus 10-éig kell megtenni – tudtuk meg Kalóné Szűcs Erzsébettől, az egri Eszterházy Károly Főiskola Tanulmányi és Információs Központjának főigazgatójától.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] A mesterszakokon például a pótfelvételire személyesen is meg kell jelenni - elbeszélgetésre. Képünk illusztráció. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Jelentkezni lehet elektronikusan – a www.felvi.hu weboldalon – vagy hagyományosan, papír alapon. Aki az utóbbit választja, az a jelentkezési lapot a kiválasztott felsőoktatási intézménytől, illetve a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban (Budapest, VIII. Reviczky utca 6.) igényelheti. A kitöltött jelentkezési lapot az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220. címre kell postázni.

A felsőoktatási alapeljáráshoz hasonlóan a pótfelvételin is kell díjat fizetni, mégpedig ötezer forintot. Vannak olyan szakok, ahol a pótfelvételi személyes megjelenést igényel, például alkalmasság megállapítása, gyakorlati készségek megléte miatt. Ezek esetében az intézmények felvételi vizsgát hirdetnek. Ezekre a megmérettetésekre az intézmények külön értesítést nem küldenek, az időpont módosítására pedig nincs lehetőség.

A legtöbb intézményben mentesülnek a felvételi vizsga és annak díja alól azon jelentkezők, akik az idei normál eljárásban az adott szakon vizsgát tettek és felvételi eredménnyel rendelkeznek. A vizsgaeredményt tartalmazó, elutasító besorolási döntés fénymásolatát azonban el kell juttatni az adott intézmény felvételi irodájába.

A gyöngyösi főiskola új szakjai

– projektmenedzser-asszisztens

– reklámszervező szakmenedzser

– web-programozó

– növénytermesztő és növényvédő technológus

– szőlész-borász szaktechnikus

A szakok egyaránt végezhetőek nappali és levelező formában is.

Megtudtuk, hogy az egri főiskola négy működő karán közel 170 féle jelentkezési lehetőséget kínál a pótfelvételin. A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola oktatási rektorhelyettese, Helgertné dr. Szabó Ilona érdeklődésünkre elmondta: az intézményük mindazon szakokat meghirdeti a pótfelvételi eljárásban, amelyeket az alapeljárás nyomán indítanak. Emellett lesznek vadonatúj szakjaik is. Ezek mindegyikéről úgy gondolják, hogy nagy érdeklődésre tartanak majd számot.

– reklámszervező szakmenedzser

– web-programozó

– növénytermesztő és növényvédő technológus

– szőlész-borász szaktechnikus

A szakok egyaránt végezhetőek nappali és levelező formában is. A mesterszakokon például a pótfelvételire személyesen is meg kell jelenni - elbeszélgetésre. Képünk illusztráció. Fotó: Gál Gábor A mesterszakokon például a pótfelvételire személyesen is meg kell jelenni - elbeszélgetésre. Képünk illusztráció. Fotó: Gál Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!