Közélet

2010.08.26. 18:18

Egri közgyűlés: vita a biomassza-erőmű körül

A választás közelsége miatt kissé „kampányízűre” sikerült csütörtökön a jelenlegi egri közgyűlés utolsó előtti ülése.

R. M.

Fotós:

Fotós:

A felsővárosi helyi építési szabályzat és szabályozási terv kapcsán újra előkerült az ülésen a megépítendő biomassza-erőmű ügye, amelytől majd a tervek szerint az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Zrt. a jövőben vásárolja az energiát. Pál György tanácsnok, frakcióvezető (MSZP) ismét elmondta azt, amiről a szocialisták korábban már sajtótájékoztatót is tartottak, vagyis hogy a kellő tájékoztatás hiányában „halvány lila gőzük” sincs, mi lenne ez a beruházás.

Jánosi Zoltán tanácsnok (MSZP) szintén úgy vélekedett, hogy a beruházásról egy közgyűlési előterjesztést kellett volna készíteni, akkor nem keletkezik a kérdésből politikai ügy. S most úgy tűnik, hogy az idei télen a korábbi ígéretek ellenére sem fog még működni az új erőmű, nem segít a távfűtéses lakásokban élő embereken, pedig az egyik fő érv az volt mellette, hogy olcsóbbá teszi az energiát.

Habis László polgármester ezzel szemben leszögezte: megvolt a kellő tájékoztatás, egy hónapja a rendkívüli közgyűlésen Várkonyi György, az EVAT igazgatója beszélt is a témáról, igaz, nem mondhatta végig a mondandóját, mert a jelenlévők belefojtották a szót. A mostani előterjesztés pedig csak azt tartalmazza, hogy megindítsanak egy államigazgatási egyeztetési eljárást, aminek minden bizonnyal a választások után lesz majd vége. Akkor, az új testület dönthet majd a távfűtési tarifákról is. A polgármester reményei szerint már a télen elindulhat a biomassza-erőmű.

Fontos turisztikai projektekkel is foglalkozott az önkormányzat. Ilyen „Az egri vár és erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztése” elnevezésű, kiemelt jelentőségű beruházás, amely mintegy 1,7 milliárd forintos költségű, 1,5 milliárd ÉMOP-támogatással. Ugyan a pályázat követelményrendszere miatt a megyei önkormányzatnak vagyonkezelésbe kell vennie a vár épületegyüttesét és – tekintettel arra, hogy egyidejűleg azonos ingatlanon együttesen két vagyonkezelő nem lehet – Eger a korábbi elképzelésekkel szemben támogatott partnerként nem tud részt venni a projekt megvalósításában, azonban a város mégis fontosnak tartja a projekt segítését. Az a döntés született, hogy a megyére háruló önerő felét, 110 millió forintot az egri önkormányzat állja.

A sikeres vízilabda a kedvenc

Az Egri Vízilabda Klub az elmúlt időszakban komoly magyar és nemzetközi eredményeket mutatott fel. Habis László polgármester a minőségi munka figyelembevételével indítványozta a klub részére 20 millió forint működési célú támogatás biztosítását a költségvetési tartalék terhére. Javaslatát a testület elfogadta, sőt, egy, a helyi iparűzési adó „pántlikázásáról”, azaz az adó egy részének az adózó általi felajánlásáról szóló anyagból kitűnt, hogy messze a legtöbben a vízilabda támogatását ítélték fontosnak, a klubnak az összesen mintegy 10,5 millió felajánlott forintból 4,5 millió jutott.

Határoztak a képviselők a „Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont kialakítása” című pályázat támogatásához szükséges önerő kiegészítéséről is. E projekt központi eleme a jelenleg is működő szabadtéri színpad és nézőtér felújítása, és egy hozzá kapcsolódó látogatóközpont kialakítása. A második elem egy úgynevezett „Fun Grape Park” létrehozása, amelyben a szőlőművelést mutatnák be játékos módon. Végül, kapcsolódó elemként kijelölik a Szépasszonyvölgyi Ökoturisztikai Túraútvonalat. Megtartották a projekt 380 millió forintos összköltségét, ám a korábban számolt 90 százalékkal szemben csak 85 százalék a pályázat támogatási intenzitása, így az önerőt 38 millióról 57 millióra kellett emelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!