Közélet

2010.08.16. 12:27

Még most is csak csónakkal közelíthetők meg a telkek

Az elmúlt időszak viszonylag szárazabb időjárása sem könnyítette meg az ecsédi tó melletti telektulajdonosok dolgát. Ingatlanaikat még mindig víz borítja.

Tari Ottó

Ha nem a saját tulajdonomról lenne szó, azt mondanám, valami abszurd komédia részese vagyok – mondta P. Péter, az ecsédi bányató melletti telkek egyikének a gazdája. – Május óta csupán annyit javult a helyzet, hogy most már nem három, hanem „mindössze" másfél méteres víz borítja a földeket. A birtokainkat csak csónakkal közelíthetjük meg, mert a tó tulajdonosa – arra hivatkozva, hogy a vészhelyzet elmúlt – nem nyitotta meg a földutat, amin járművekkel is közlekedhetnénk. A másik út járhatatlan, így gyakorlatilag elérhetetlen a terület. A termés több mint 90 százaléka kipusztult, a maradék növényzet fejlődését pedig jobb híján távcsővel követjük nyomon.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Víz mindenütt. A termés kilencven százaléka kipusztult, a maradék növényzet fejlődését pedig már csak távcsővel követhetik nyomon. Beküldött fotó
[/caption]


A panaszok ezzel még nem érnek véget. Eleinte a katasztrófavédelmisek próbálták csökkenteni a víz szintjét, nem sok eredménnyel. Aztán a gazdák is próbálkoztak: volt, aki szivattyút vitt az elárasztott területhez, míg más több tízezer forint értékben vásárolt a berendezés működtetéséhez szükséges gázolajat. P. Péter szerint hiába is reménykednek abban, hogy kárukat, illetve az ezzel kapcsolatos kiadásaikat megtéríti valaki. Jelenleg már nem szivattyúznak – feladták a kilátástalannak tűnő küzdelmet. A kármentésre már csak a közeli aszfaltút átvágása emlékeztet; a gödröt azóta is kerülgetik a járművek.


Az előzményekről két hónappal ezelőtt számoltunk be. Mint megírtuk, az egykori bányató töltésének túloldalán kétszáznál is több telek található. Ezek a nagy esőzések következtében víz alá kerültek, helyenként a fák koronáját is ellepte az ár. A gazdák azonban csak körülményesen közelíthették meg javaikat, mivel a tó tulajdonosa lezárta a telkekhez vezető egyenes utat, ami valóban az övé. Az érintettek birtokvédelemért folyamodtak, de ezzel sem oldódott meg a problémájuk.


A terület ezen része – a közbeszédben elterjedt „ecsédi tó” elnevezés ellenére – Szücsihez tartozik. Dr. Vitovszki Mária jegyző akkor azt mondta: a lezárt útszakasz hivatalosan nem minősül útnak, a térképeken sincs feltüntetve. A vis maior helyzet nyomán azonban talán lehetővé válik, hogy rendeződjön a helyzet – jelentette ki. A napokban a hivatal vezetőjét szerettük volna megkérdezni az azóta eltelt hónapok fejleményeiről, de jelenleg szabadságon tartózkodik, így erre később kerülhet sor.

Nem gátvágás miatt keletkezett az ár

A környéken az is elterjedt, hogy azért alakulhattak ki az áldatlan állapotok, mert az ugyancsak a térségben fekvő Rózsaszentmárton védelme érdekében át kellett vágni a patak gátját. Erről szó sincs – reagált a felvetésre Sipos Jánosné, Rózsaszentmárton polgármestere. Elmondta: a miskolci székhelyű  Bányavagyon Hasznosító Kht. még 1990-ben elkészíttette a falu határában található, gyep-legelő művelési ágú ingatlan víztelenítő árkait, amit üzemeltetésre átadtak a Mátraaljai Talajvédelmi és Víztársulásnak. Az idei áradás nyomán a töméntelen mennyiségű csapadéklé ezeken távozott volna, de az ecsédi tó tulajdonosa nem tette lehetővé, hogy a gödrök az állóvízbe szállítsák az áradatot, ezért a víz megállt a telkeken. A polgármester asszony szerint ehhez nem lett volna joga, mivel a vízjogi engedély alapján a tóba kellett volna engedni a vizet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!