Közélet

2010.08.01. 05:47

Nasit csak étkezés után kapjon a gyermek

Rengeteg családot érint az a probléma, hogy rossz evő, étvágytalan a gyerek. Jó ötlet ilyenkor megpróbálkozni az ételek kidíszítésével, hogy a gyerkőc számára minél inkább látványosak, vonzóak legyenek.

Sz. K.

Lehet például tortát formálni a krumplipüréből vagy zöldségekből mosolygó arcocskát, szemet, szájat készíteni a szendvicsre. De mit tegyünk akkor, ha ezek a trükkök sem válnak be?
– Fontos, hogy a napirendet betartsa a család – tanácsolja Biáth Péterné védőnő. – Ha nem eszik a gyerek reggel, ne traktáljuk helyette napközben rágcsálnivalóval, hanem csak a következő étkezésnél kínáljuk meg ennivalóval. Két étkezés között se nassolgasson, mert ha séta közben kiflit, ropit, sütit rágcsál, biztos, hogy az ebédnél vagy a vacsoránál sem lesz étvágya.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A főétkezések közötti rágcsálás elveszi az étvágyat. Képünk illusztráció. Fotó: Gál Gábor
[/caption]


Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a „mindegy, hogy mit, csak egyen valamit” elv alapján akár a főétkezések helyett is édességet, kekszet, csokit adnak a gyereknek, hogy „legalább legyen valami a gyomrában”.
– Lehet édességet adni, de étkezés után – folytatja a védőnő. – Magyarázzuk el neki, hogy ebéd után kap majd csokit. Mindig a pozitív dolgokat hangsúlyozzuk, például, hogy ha megeszed a főzeléket, kapod a csokit. A „nem” szó ne szerepeljen benne. Akár oda is készíthetjük az asztal szélére a várva várt finomságot.


Előfordul olyan is, hogy az anyuka kétségbeesve telefonál, mert „egész nap semmit sem evett a gyerek”, amikor azonban a szakember rákérdez, kiderül, hogy azért mégiscsak evett valamit: pár falat banánt, egy kis nápolyit, ivott kakaót, egy pohár gyümölcslevet. És máris ott vagyunk, hogy a főétkezések közötti falatozás elveszi az étvágyat. 
Az is segíthet az étvágy javításában, ha sok gyümölcsöt kap a gyerek. Azok savtartalma ugyanis étvágyat csinál, a kicsiknek pedig kevesebb a gyomorsavtartalmuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!