Közélet

2010.08.02. 19:45

Parlamenti mérleg: ennyit keresnek és ennyit beszéltek

A Heves megyei képviselők közül a legbeszédesebben a Jobbik honatyái, a Parlament információs rendszere szerint. S ha már belenéztünk, kigyűjtöttük azt is: mennyit keresnek képviselőink.

HEOL

A parlamenti képviselők tiszteletdíjának összege éppúgy nyilvános adat, mint az, hogy havonta mekkora összegeket vesznek fel egyéb címeken. A honatyák idén januártól költségtérítés helyett választókerületi pótlékot kapnak, amit nem a 231 ezer forintos képviselői alapdíjból, hanem a pótdíjakkal növelt tiszteletdíjból kiindulva számítanak ki. Attól függően, milyen messze van választókerületük Budapesttől, átlagosan ötven százalékkal magasabb pótlékot kapnak a korábban járó költségtérítésüknél. Viszont ennek számlával nem igazolt része már adóköteles jövedelemnek számít.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Sok megyei képviselő első ülésszakáról beszélhetünk. Fotó: Nemes Róbert
[/caption]

A képviselők tiszteletdíja alap- és pótdíjból tevődik öszsze. Mindkét jövedelem adóköteles. Előbbi a mindenkori köztisztviselői illetményalap (38650 forint) hatszorosa, vagyis a képviselők havonta legkevesebb bruttó 231900 forintot keresnek. Legfeljebb két országgyűlési bizottság tagjaként részesülhetnek pótdíjban, az elnökök az alapdíj 120, az alelnökök 100 százalékát vehetik fel. A képviselőknek egy bizottsági tagság után az alapdíj 70 százaléka jár, míg a második bizottsági tagság után plusz 25 százalékot vihetnek haza havonta.

 

Azt tehát már tudjuk, hogy a képviselőink hol nyaralnak, korábban vagyonnyilatkozataik alapján tájékozódhattunk anyagi helyzetükről, most pedig immár rendszeres képviselői javadalmazásukról is értesülhettünk.

A megyei felszólalás-lista

Az első hónapok "mérlegéhez" tartozik az is, hogy ki mennyit beszélt a Parlamentben. Ez természetesen nem valamiféle értékítélete a munkájuknak, inkább csak érdekesség. Különös tekintettel arra, hogy sokuk első parlamenti ülésszakáról beszélünk.

A felszólalások számát tekintve a csúcstartó a megyei képviselők között Sneider Tamás, aki 18 alkalommal szólalt fel, összesen 97 percet és 46 másodpercet beszélt.
Vona Gábor a felszólalások számát tekintve elmaradt hevesi párttársától, viszont a megyei képviselők közül ő beszélt a legtöbbet: 125 percet és 30 másodpercet.
A legbeszédesebb képviselők közé tartozik még  Ivády Gábor, aki az előző két képviselőhöz hasonlóan szintén az első ciklusát tölti, s aki 16 alkalommal szólalt fel, és összesen 72 percet és 22 másodpercet beszélt.
Mirkóczki Ádám 4 felszólalása összesen 22 perc 42 másodpercig tartott.
Lukács Tamás 3 alkalommal szólalt fel, összesen 12 perc 13 másodperc időtartamban.
Sós Tamás három felszólalása 8 perc 47 másodpercig tartott.
Nyitrai Zsolt kétszer beszélt, együttesen 5 percet és 47 másodpercet.
Herman István két megszólalása  összesen 3 percet és 25 másodpercet vett igénybe.
Habis László egyszer szólalt fel, 5 perc 4 másodperc időtartamban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!