Közélet

2010.08.21. 04:44

Segélyek és támogatások - hova megy a sok pénz?

Egyre többen kérnek és kapnak valamilyen szociális juttatást, de ezeket jórészt természetben adja a hivatal. Tavaly a legtöbb támogatást – a vizsgált megyei városok közül – Gyöngyösön fizették ki.

Juhász Marianna

A szakemberek ügyelnek arra, hogy amelyik támogatást csak lehet, azt természetben adják oda, illetve egyenesen a szolgáltató kapja. Aki pedig egyszer visszautasít egy munkát, annak többé nem érdemes segélyért sorban állnia.
Ugyan nem jellemző a szociális területen dolgozók szerint, de azért előfordul, hogy valaki nem fogadja el a felajánlott munkát. Kovács Imréné, a hatvani városháza szociális osztályának vezetője elmondta: a visszautasítást nem köteles megindokolni az érintett. Aki viszont munkanélküliként részesül az önkormányzattól az úgynevezett rendelkezésre állási támogatásban, azzal automatikusan vállalja, hogy ha kell, akkor dolgozik.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A hivatalok nem tudják ellenőrizni, mire megy el a segély. Képünk illusztráció
[/caption]


– Az utóbbiak köre igen összetett: a városban van egy stabil mag, akik koruk, képzettségük, mentális állapotuk miatt hosszú ideje nem tudnak és vélhetően a jövőben sem fognak elhelyezkedni. Illetve vannak, akiknek a foglalkoztatásáról csupán átmenetileg kell gondoskodnia az önkormányzatnak – tette hozzá az osztályvezető.
Hatvanban egyébként évek óta természetben kapják a rászorulók a lakásfenntartási és az adósságcsökkentési támogatást. Ez azt jelenti, hogy amit csak lehet, a szolgáltatóknak, intézményeknek utalnak. A szakemberek azt tapasztalják, aki tényleg rászoruló, az nem zúgolódik a módszer ellen, inkább örül, ha mondjuk kevesebb áram- vagy vízszámlát kell fizetnie.

Az pedig egyáltalán nem jellemző, hogy ismerősök, szomszédok bejelentenék, ha a pénzben adott segítséget – ilyen az átmeneti segély és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás – valaki nem arra költi, amire kapta, hanem például elgépezi vagy elissza. A hivataloknak egyébként sem lehetőségük, sem kapacitásuk nincs arra, hogy ellenőrizzék a segélyezettek pénzfelhasználását.


Zaja Zoltánnétól, a gyöngyösi önkormányzat közigazgatási és szociális igazgatóságának helyettes vezetőjétől megtudtuk, a mátraaljai városban a szociális támogatásoknak összesen 19 fajtája létezik, amit vagy természetben, vagy pénzben fizetnek ki. Az első közé tartozik – a lakásfenntartási és az adósságkezelési támogatáson kívül – a köztemetés, a közgyógyigazolvány, az átmeneti segély és az étkezési térítés. Beszédes adat, hogy Gyöngyösön az idei év első felében 27-en kértek segítséget az önkormányzattól adósságok csökkentésére. Ugyanerre a város az elmúlt 6 hónapban 659 ezer forintot költött, ami több, mint a tavaly ugyanerre fordított támogatás fele.

Közcélú foglalkoztatásra költik a legtöbbet

Általánosságban elmondható, hogy a szociális juttatások közül a közcélú foglalkoztatásra fordított összeg növekedett a legnagyobb mértékben az elmúlt években az önkormányzatoknál. Gyöngyösön már az idei év első felében 110 milliót költöttek a 411 közcélú munkásra, míg tavaly egész évben 119 milliót 455 foglalkoztatottra.


Egerben csaknem 120 millió forinttal költöttek többet szociális támogatásra, mint egy évvel korábban. A legkiugróbb mértékben a rendszeres szociális segélyre fordított összeg emelkedett meg. A rendkívüli növekedést az 55 évesnél idősebb aktív korú támogatottak e körbe helyezése okozta – tudtuk meg dr. Palotai Zsuzsannától, a város egészségügyi, szociális és családvédelmi irodájának vezetőjétől. A megyeszékhelyen az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett a szociális támogatásra kifizetett összeg: 2006-hoz képest tavaly már 190 millióval költöttek többet az ellátásra. Az adósságcsökkentésre kifizetett támogatás pedig az elmúlt három évben csaknem megháromszorozódott.

A hivatalok nem tudják ellenőrizni, mire megy el a segély. Képünk illusztráció -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!