Közélet

2010.08.10. 04:10

Társasházi panelveszély: kilazult elem a magasban

Öt centiméterrel kimozdult a helyéről az egyik Kallómalom úti épület egyik felső panel-eleme.

P. A.

Fotós:

Fotós:

Kisebb riadalmat okozott egy tűzoltóautó megjelenése vasárnap délután az egri Felsővárosban, amint arról már beszámoltunk. A környékbeliek találgattak: egy lakás ég, vagy talán más baj van. Amikor az egyik társasházat kezdték vizsgálni, egyesek már azt is tudni vélték, hogy a fal egy része omlott le.

A helyzet azért nem volt ennyire súlyos, ami viszont tény: a Kallómalom úti épület egyik felső panel-eleme mintegy öt centiméterrel kimozdult a helyéről. A kiérkező szakemberek megállapították, hogy a kapcsolóelemek korrodálódása okozhatta a problémát. Elhangzott az is, hogy az épületet mindez nem veszélyezteti, de azt nem lehet megmondani, hogy leeshet-e, és ha igen, mikor. Szakember szerint egy-egy apró földrengés is – amelyet az ember nem is észlel, csak a műszer – bizony végzetes lehet.

A lakók természetesen arra is kíváncsiak voltak, hogy a keletkezett hiba elhárításának megszervezése és költsége vajon kit terhel. Vendrei Mária építőmérnök, az egri Városfejlesztési és -üzemeltetési Iroda megbízott vezetője munkatársunk érdeklődésére hétfőn elmondta: a helyreállítás a társasház feladata. A városnak is van felelőssége az ügyben, hiszen az épület előtti tér már közterület, amelynek a biztonságáért az önkormányzat felel.

A helyszínen még vasárnap kiderült, hogy a tűzoltókat a lakók hívták ki. Az egyik garázs ajtaján ugyanis ott állt a felirat: „Figyelem! Balesetveszély! Kérjük önöket, hogy a IV. emeleten elmozdult panel miatt a garázs előtt ne tartózkodjanak!” A helyszínről próbálták értesíteni a közös képviselőt, ám őt – az egyik lakó által megadott telefonszámon – nem lehetett elérni. Többen azt mondták a társasház lakói közül, hogy a problémáról már a hét elején szóltak neki, ám a tábla kihelyezésén kívül semmi nem történt.

Hétfőn sikerült beszélnünk Berényi Gáborral, a Kallómalom utca 22. szám alatti tömbház közös képviselőjével, aki munkatársunkat arról tájékoztatta, hogy a Heves Megyei Hírlapból értesült a történtekről, és egyáltalán nem értette a vasárnapi helyzetet.
– Nem tudom, ki gondolta azt, hogy semmilyen lépés nem történt a panel-elem elmozdulásának észlelését követően – fakadt ki. – A bejelentés után ugyanis azonnal intézkedtünk. Sőt még szakembert hívtunk, hogy megtudjuk, mekkora a baj.

A szakember Előházy Kálmán, aki az 1970-es években az akkori tanácsi építőipari vállalat munkatársaként maga is jelen volt az építkezésnél.
– Kedden néztük meg az épületet, és megállapítottuk, hogy az egyik panel néhány centiméterrel kintebb áll – írta le a helyzetet az építész. – Egy külső, úgynevezett ráemelt panelről van szó. Mindezek után valójában két lehetőség van: vagy egy daruval kell leemelni azt, vagy az eredeti helyzetbe kell visszahúzni. Mindenesetre nagyon óvatosnak kell lenni, ugyanis, ha hozzá nem értők csinálják, akkor bizony lezuhanhat a panel. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ez egyedi eset! Nem jelenti azt, hogy a lakótelepen található mindegyik épületnél így lesz. Eddig ez az első ilyen probléma, sehol máshol nem tapasztaltuk. A korra sem lehet fogni, hiszen ez a ház nem az elsők között épült. Ha megbontjuk, akkor kiderül majd, hogy mit kell tennünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!