Közélet

2010.09.10. 10:50

Újráznának a városokban: maradnának a polgármesterek

Maximum hat, minimum kettő. A megye városainak lakói ennyi jelölt közül választhatnak polgármestert maguknak. A jelenlegi városvezető mindenütt újra indul.

R. M.

Heves megyében négy tízezernél népesebb település van – Eger, Gyöngyös, Hatvan, Heves –, itt a polgármester mellett egyéni választókerületi jelöltekre is szavazhatnak a választók, a töredékszavazatok a kompenzációs listáról juttathatnak mandátumhoz jelölteket. A kisebb városokban, a községekben polgármesterre és egyéni listás jelöltekre lehet voksolni. E helységekben nincs kompenzációs lista. Adataink forrása az Országos Választási Iroda hivatalos honlapja, a www.valasztas.hu.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Önkormányzati választás 2006 őszén. Akkor október 1-jén járulhattak a szavazók az urnákhoz, most október 3-án zajlik majd a voksolás. Archív fotó: Gál Gábor
[/caption]

Egerben öt polgármester-jelölt indul: Bányász Róbert (Együtt a Fejlődő Városunkért Egyesület), Habis László (Fidesz–KDNP), Mirkóczki Ádám (Jobbik), Nagy István (MSZP) és Tarsoly József. Bányász a ciklust most záró testületbe még szocialista jelöltként jutott be, később szakított a párttal. Habis László a jelenlegi polgármester, egyúttal országgyűlési képviselő, akárcsak Mirkóczki Ádám, a Jobbik megyei elnöke. Nagy István a városi közgyűlés pénzügyi bizottságát vezette, Tarsoly József az egri hegybíró.

Gyöngyösön Bozsik István (Civilek Gyöngyösért Egyesület), Faragó László (Fidesz–KDNP) és Hiesz György (MSZP) száll ringbe. Bozsik ma is helyi képviselő. Faragó a Vak Bottyán szakközépiskola igazgatója, Hiesz a mai városvezető.

Hatvanban is újra indul a jelenlegi polgármester, Érsek Zsolt (Együtt Hatvanért Egyesület–MSZP), mellette Garamszegi József (Jobbik), Pálosi Tamás (Hatvan Városi Lokálpatrióták Egyesülete) és Szabó Zsolt (Fidesz), a tavasszal megválasztott honatya pályázik a posztra.

Hevesen Balla Lajos (Jobbik), Csáki Zsigmond (független), Korsósné dr. Demeter Dóra (Fidesz–KDNP), Sárándi István (MSZP), Török János (független) mérkőzik meg a polgármesteri tisztségért. Csáki, a jelenlegi polgármester fideszes volt, de a városi egészségügyi ellátás privatizációja miatt kizárták a pártból. Korsósné e ciklusban külsős bizottsági tag volt, Sárándi az MSZP hevesi frakcióját irányította.

Pétervásárán csak ketten indulnak

A városok közül Pétervásárán számolhatunk a legkevesebb, mindössze két polgármester-jelölttel – erősítette meg dr. Benkár József megyei főjegyző, a Területi Választási Iroda vezetője. Pál László (független), a jelenlegi önkormányzati vezető, ő már öt ciklust töltött Pétervására élén. Ellenfele a mai alpolgármester, Eged István lesz a Fidesz–KDNP szövetség színeiben.

Bélapátfalván három független jelölt száll ringbe, Ferencz Ervinné Éles Erika, Ferencz Péter – ő a mostani polgármester –, továbbá Vizy Pál.

Füzesabonyban Balsai Tamás (független), dr. Gondos István (Fidesz–KDNP), Gulyás László (Összefogás Füzesabonyért Egyesület) és a jelenlegi polgármester, Laminé Antal Éva (Füzesabonyi Lokálpatrióta Egylet–Füzesabony Nyugdíjasainak Érdekvédelmi Egyesülete–Magyarok Szövetsége Egyesület) indul.

Kiskörén Grosser Elisabeth (független), Király László (Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja), Magyar Csilla (Fidesz–KDNP), a mai városvezető, Szén József (független), Tóth Gábor (Jobbik) és dr. Váradi Géza (független) közül választhatnak a helyiek.

Lőrinciben három független jelölt, Jánosi László, Kelemen Attila, Somogyi Mária és Stolmár Aladár (Fidesz–KDNP), Vasas Viktória (Jobbik), a mostani polgármester, Vig Zoltán (Lőrinci Város Jövőjéért Baráti Egyesület) indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!