Közélet

2010.10.29. 16:02

Az előző ciklus „tisztázatlan ügyeit” vizsgálják

Kitüntetések átadásával, a közgyűlési alelnök és a bizottsági tagok, valamint az új kórházvezető megválasztásával kezdte meg munkáját pénteken a megyei közgyűlés.

Kühne Gábor


Első munkaülését tartotta pénteken a megyei közgyűlés. Napirend előtt – még az előző testület augusztus 27-i ülésén hozott döntés értelmében – Fazola Henrik Díjban részesítette az Abasáron született Petes Varga Vilmos okleveles építészmérnököt, Gárdonyi Géza Díjban dr. Patócs Lászlót, a lőrinci Március 15. Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium nyugalmazott igazgatóját, Bajza József Díjban Lovasy László egri bábkészítő művészt, Dr. Bárány István Díjban Rudas Jánost, a Gyöngyösoroszi SE Tollaslabda Szakosztály vezetőjét, Dr. Szegő Imre Díjban dr. Wiltnerné Molnár Erzsébetet, a gyöngyösi Szent Erzsébet Római Katolikus Óvoda nyugalmazott vezetőjét, Posztomusz Markhot Ferenc Díjban dr. Lukovszki Nórát, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház labordiagnosztikai osztályvezető főorvosát, illetve Dr. Lénárt János Díjban Koncsos Sándort, Kisnána polgármesterét.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Horváth László (jobbról), dr. Fűtő László és Habis László. Az új kórházvezető a megye és Eger bizalmát is bírja. Fotó: Gál Gábor
[/caption]


A kitüntetések után tett esküt a Szabó Zsolt helyére lépő Szabó Róbert (Fidesz-KDNP), illetve a dr. Sós Tamás lemondásával képviselővé lett dr. Nagy Imre (MSZP), majd – immár a rendes napirendek sorában – az új szervezeti és működési szabályzat (szmsz) vitája következett. Ezzel kapcsolatban Szabó Gyula (MSZP) és dr. Nagy Imre is kritikákat fogalmazott meg, elsősorban az előkészítés hiányát, illetve a dokumentum általuk rossznak vélt csapásirányát róva fel a megyei vezetésnek.

Aggodalmuknak adtak hangot atekintetben is, hogy a szövegből kimaradt a vitanap és a felterjesztési jog lehetősége, továbbá a hivatali átszervezés sem megnyugtató módon történik. Horváth László közgyűlési elnök (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: a jóval kisebb létszámú közgyűléshez kell igazítani a hivatali szervezetet, s ezt kell tükröznie az szmsz-nek, e dokumentum későbbiekben történő módosításának pedig nincs akadálya. Az szmsz-t előkészítő ügyrendi bizottság munkájában ráadásul az MSZP képviselője is ott ül. Dr. Benkár József főjegyző ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az szmsz felett álló önkormányzati törvényben ott van az MSZP által hiányolt passzus a vitanapról és a felterjesztési jogról.

Szabó Róbert lett az alelnök

Az újonnan esküt tett Szabó Róbertet javasolta a közgyűlés alelnökének Horváth László, akit egyhangúlag meg is szavazott a testület, s amely döntött az elnöki és az alelnöki illetményről is. E szerint az előbbi 579 ezer 750 forint, amelyhez 173 ezer 925 forint költségtérítés jár, az utóbbi 579 ezer forint, valamint 115 ezer forint költségtérítés.


Eldőlt az is: dr. Fűtő László lesz a Markhot Ferenc Kórház Kft. ügyvezetője, megbízása 2014-ig szól, javadalmazása havi 1,2 millió forint. A felügyelőbizottság élére Deé András (Fidesz-KDNP) kerül, a testület tagja lesz Sveiczer Sándor (Fidesz-KDNP), valamint – a munkavállalók képviseletében – dr. Harcsa Eleonóra. E napirend kapcsán szólalt fel Habis László egri polgármester, aki szerint most új fejezet nyílhat a kórház történetében. – Az előző ciklusban felelőtlen döntés született, ami óriási veszteséget okozott szakmai, emberi és gazdasági tekintetben is – jelentette ki, egyben együttműködéséről biztosítva a megye vezetését. Megszavazta a testület, hogy igénybe vegyék egy egészségügyi szakértő-tanácsadó segítségét is a kórház működésének átvilágításánál, ám kilétét még nem hozták nyilvánosságra. (Ide tartozik: a tervek szerint jövő kedden dr. Fűtő László és Horváth László bejárást tart a kórházban és ekkor kerül sor az átasdás-átvételre is.)


Felállt a közgyűlés bizottsági struktúrája:

Eger Megyei Jogú Várossal Egyeztető Bizottság
Elnök: Horváth László – FIDESZ-KDNP
Tagok: Szabó Róbert – FIDESZ–KDNP
 Bossányi László – FIDESZ–KDNP
 Dudás Róbert - JOBBIK
 Szabó Gyula – MSZP

Megyei Fejlesztési és Nemzetközi Ügyek Bizottság
Elnök: Oroján Sándor – FIDESZ–KDNP
Belső tagok:
 Deé András – FIDESZ–KDNP
 Sveiczer Sándor – FIDESZ–KDNP
 Dr. Gondos István – FIDESZ–KDNP
 Fekete László – MSZP
 Korózs Lajos – MSZP
Külső tagok:
 Dr. Jung László – FIDESZ–KDNP
 Dr. Lőrincz György - FIDESZ–KDNP
 Dr. Gyulai Katalin – JOBBIK
 Cseh Katalin – JOBBIK
 Hiesz György – MSZP

Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság
Elnök: Dr. Nagy Imre – MSZP
Belső tagok:
 Bossányi László – FIDESZ–KDNP
 Sveiczer Sándor – FIDESZ–KDNP
Külső tagok:
 Farkas Zoltán – FIDESZ–KDNP
 Faragó Tamás – JOBBIK

Ügyrendi és Kisebbségi Bizottság
Elnök: Dr. Gondos István – FIDESZ–KDNP
Belső tagok:
 Deé András – FIDESZ–KDNP
 Bolyki András – JOBBIK
Külsős tagok:
 Dr. Pajtók Gábor – FIDESZ–KDNP
 Kontra Gyula – MSZP

Egészségügyi és Szociális Bizottság
Elnök: Dudás Róbert – JOBBIK
Belső tagok:
 Oroján Sándor – FIDESZ–KDNP
 Tóth Csaba – FIDESZ–KDNP
Külső tagok:
 Dr. Tóth Katalin – FIDESZ–KDNP
 Holló Imre – MSZP


Oktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Bizottság
Elnök: Tóth Csaba – FIDESZ–KDNP
Belső tagok:
 Szűcsné Major Ildikó – JOBBIK
 Szabó Gyula – MSZP
Külső tagok:
 Faragó László – FIDESZ–KDNP
 Dr. Ördög István – FIDESZ–KDNP


A közgyűlés nem állandó bizottságai
 
Az elmúlt ciklus tisztázatlan ügyeit vizsgáló bizottság
Elnök: Dr. Gondos István – FIDESZ–KDNP
Belső tagok:
 Szűcsné Major Ildikó - JOBBIK
 Nagy Imre – MSZP
Külső tagok:
 Dr. Pajtók Gábor – FIDESZ–KDNP
 Csőgér Bálint – FIDESZ–KDNP

Horváth László (jobbról), dr. Fűtő László és Habis László. Az új kórházvezető a megye és Eger bizalmát is bírja. Fotó: Gál Gábor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!