Közélet

2010.10.13. 04:17

Gátszakadás Hevesben: iszapömlés Demjén határában

A vörösiszap-katasztrófa megrázta az egész országot. Hasonló kisebb-nagyobb „időzített bombák” térségünkben is ketyegnek. Demjén határában is szennyezett terület kármentesítése folyik. A Mol szerint szabályosan.

Barta Katalin

Csorba László egri olvasónk jelezte szerkesztőségünkben, hogy Demjén határában is létezik egy olyan olajiszap-lerakóhely, amelynek létezéséről bár sokan tudnak, azt kevesen sejtik, hogy milyen veszélyeket rejt. Az egri közgazdász – aki az érintett részen 25 hektárnyi föld tulajdonosa – arra hívta fel a figyelmünket, hogy a Mol Nyrt. (Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.), illetve jogelődje Demjén külterületén a ''70-es évektől kezdődően hozott létre illegális olajiszap-lerakóhelyet a helyi termelőszövetkezet területén. Amikor a szennyezés kiderült, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőség teljes mentesítésre kötelezte a céget.


A tényfeltárási dokumentáció és a műszaki beavatkozási terv (amelyet Csorba úr lapunk rendelkezésére bocsátott) az Ördögárok területére el is készült 2007. április 30-án, s ezzel egyidejűleg a cég elrendelte a területen észlelt és a tényfeltárás során a víztározó alatt és felett, az árokban feltárt szennyezés felszámolását. Ennek határidejét 2008. december 31-re tűzték ki. A Mol Nyrt. a csapadékos időjárásra és a „nehéz” domborzati viszonyokra való tekintettel ekkor kérte először a már lejárt határidő meghosszabbítását. Az új határidőt 2010. szeptember 30-ra módosították. Idén szeptember 20-án kelt levelében a Mol Nyrt. arra kérte a felügyelőséget, hogy mivel a tározóban nagy mennyiségű víz halmozódott fel – ami az ott tárolt iszaphoz hasonlóan a felügyelőség határozata szerint veszélyes hulladék –, újra hosszabbítsa meg a mentesítési határidőt, 2011. december 31-re.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A kármentesítés jelenleg is folyik. Az olajiszappal szennyezett talajt munkagépekkel termelik ki és szállítják el az érintett területről. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]


Csorba László a múlt hét végén a helyszínre érve döbbenten észlelte, hogy – jelenleg – ismeretlen elkövetők markológépekkel eltávolították az 5000 tonnányi szennyezést és az 1000 köbméter szennyezett vizet tároló tározó gátjáról a zsiliprendszert, majd átvágták a gátat annak alapjáig. Az ott tárolt folyadék és zagy az Ördögárkon keresztül bizonyosan a Laskó-patakba került. A munkagépek jelenleg is a Mol Nyrt. Demjén-Nyugat telephelyén parkolnak.


A történteket jelentette a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahonnan október 9-én a helyszínelő rendőrök is megjelentek a vízügyi felügyelőség munkatársával. Csorba László ezen a napon dokumentálta is az akkori állapotot, több fotót is készített. Elmondta: nem tudni pontosan, hogy a gátszakadás mikor történt, de tény: napokon keresztül áramlott a szennyezés a demjéni hőforrás irányába. Bár a tározóban tegnapra csökkent némileg a víz mennyisége, most is csordogál, mivel a gátat azóta sem tömedékelték el.

Négyezer köbméter szennyezett föld

A Mol Nyrt. megbízásából 2006-ban elkészült tényfeltárási dokumentumban egyebek mellett az olvasható, hogy „a mentesítés során szennyezőgócnak tekinthető a víztározó és az árok egyes szakaszai. A tározó mentesítése kb. 2100 négyzetméter területet érint, várhatóan 3400 köbméter kitermelendő talajjal. Az összes árokszakaszt figyelembe véve 750 négyzetméter területen 530 köbméter szennyezett talaj található. Így összesen kb. 4000 köbméter, azaz 6400 tonna szennyezett föld kitermelésével, szállításával kalkulálhatunk.”


Kedden mi is jártunk az ominózus helyszínen Csorba Lászlóval. Azt tapasztaltuk, hogy a gát valóban átszakadt, s jól láthatóan munkagépek segítették a folyamatban. A kármentesítést végző Mobilsped szakemberei gépeikkel ottjártunkkor is dolgoztak. Burján Vilmos gépkezelő hozzánk lépve, az átszakadt gát közelében azt magyarázta: ők a gátnál nem dolgoztak, azt a völgyben felhalmozott víztömeg szakíthatta át.
Sallai Ferencet, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség sajtószóvivőjét arra kértük, jelezzék, milyen környezeti veszélyt jelent a gátszakadás a környező élővilágra. Elmondta, hogy az érintett területen (Ördögárok) a felügyelőség kötelezése alapján kármentesítés folyik. A fenti panasz kivizsgálására több érintett részvételével a napokban helyszíni bejárást fognak tartani, s ezt követően tételesen megválaszolják az összes felvetődött kérdést.

A rendőrség is vizsgálódik a feljelentést követően

Soltész Bálint a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy kollégái valóban tartottak helyszíni szemlét a feljelentést követően, s ez alapján környezetkárosítás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntető eljárás ismeretlen tettes ellen. Ezzel párhuzamosan haladéktalanul értesítették az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi Vízügyi Felügyelőséget.


Bacsur Györgynek, a Mol Nyrt. kommunikációval megbízott szakemberének is eljuttattuk kérdéseinket. A cég képviselője a nap során több alkalommal is ígért tájékoztatást, azonban azt nem kaptuk meg. Természetesen bármikor helyt adunk álláspontjuk közzétételéhez.
Megkérdeztük Fodor Gézát, Demjén polgármesterét is, hogy van-e tudomásuk az olajiszap-tározó jelenlegi állapotáról, illetve az itt zajló kármentesítési folyamatról. A Demjénben élők éve óta tudják, hogy folyik a területen a kármentesítés, de a gátszakadásról tőlünk értesült először. Ő is kíváncsi arra, az érintett hatóságok miként vélekednek a történtekről.

A MOL szerint minden szabályos 

A Mol Nyrt. az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkhöz:
„Mint cikkükben – helyesen – írták, a MOL kármentesítést folytat az érintett területen, a korábbi évtizedek örökségét számolja fel. Téves cikkük azon állítása, mely szerint „a MOL a ''70-es évektől kezdődően hozott létre illegális olajiszap-lerakóhelyet”. Az 1960-as években és a 70-es évek elején az akkori jogszabályoknak megfelelően, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság engedélyével a szénhidrogén termeléshez kapcsolódóan leválasztott kísérővíz kezelését végezték itt. 1977-től a vízelvezetés ezen módja teljes egészében megszűnt, az Ördögárok irányába vízelvezetés nem történt, a kísérővíz teljes mennyisége visszasajtolásra került. A területen – az említett évek alatt – valóban szennyeződött a talaj, ennek megszüntetésére műszaki beavatkozási terv készült, melyet az Észak Magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi Felügyelőség 2007-ben jóváhagyott, és elrendelte a műszaki beavatkozást. A határozat részletes előírásokat tartalmaz a kármentesítésre vonatkozóan, többek között előírja az ún. víztározó alsó részén lévő gát elbontását is.


Tehát a szakemberek csupán az előírt munkálatokat végzik el. Ugyancsak téves a cikk állítása, mely szerint „áramlott a szennyezés”.  A folyadék ugyanis nem szennyezés, hanem csapadékvíz volt, melyet azért kellett leengedni, hogy a munkálatokat folytatni tudják. Ugyanis a 2009 év végi és 2010 évi csapadékos időjárás miatt a munkagödör megtelt vízzel, így a kármentesítési munkát csak úgy lehetett folytatni, hogy a vizet a munkagödörből elvezetik. Előzetesen az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi Felügyelőség hozzájárulását kérte a MOL. A vízből mintavételezést végeztek, nem volt szennyezett, a vizsgálati eredmények rendelkezésre állnak. A Felügyelőség hozzájárult, hogy ellenőrzött körülmények között a vizet a munkagödörből levezessék. A leengedett vizet több alkalommal ellenőrizték, szennyeződés nem volt benne.” 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!