Közélet

2010.10.06. 16:32

Múzeumot is szeretnének a hősöknek

Tizedszer emlékezett együtt a város és a Lenkey-s Bajtársi Egyesület október 6-án Lenkey Jánosra az egri Kisasszony temetőben lévő sírnál.

HEOL


Munkácsy Sándor, az egyesület elnöke idézte fel a 160 éve az aradi várbörtönben elhunyt honvéd tábornok életútját. Beszédében kiemelte: a bajtársi egyesület a Lenkey Kulturális Hagyományőrző Egyesülettel közösen szeretne tenni azért, hogy Lenkey János síremlékére kerüljön fel az 1877-ben oda temetett Lenkey Károly ezredes neve is. Emellett reményét fejezte ki, hogy a Széchenyi és Kováts János utca sarkán ma is álló szülőház a város segítségével a későbbiekben egy múzeumnak adhat majd otthont, ahol Lenkey mellett Knézich Károly és Csiky Sándor relikviái is helyet kaphatnának.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A kegyelet virágait helyezték el Lenkey János sírjánál. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

A 13 aradi vértanú tetteit a Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola diákjainak műsora elevenítette fel. Koszorúkkal Eger önkormányzata, a bajtársi egyesület, az egri óvodák és iskolák képviselői rótták le kegyeletüket.

Lenkey János földi maradványait egyébként Eger városa 1936 májusában hozatta haza Aradról a családi sírba, a sírkőre azonban azóta sem került fel az akkor már ott nyugvó báty neve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!