Közélet

2010.10.08. 13:12

TVB: nem lesz új szavazás Füzesabonyban

A Heves Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) pénteki ülésén érdemi vizsgálat nélkül elutasította Buktáné Penderik Edit kifogását, amelyben a városi választási eredmény megsemmisítését és az önkormányzati voksolás megismétlését kérte.

HEOL

A többségi szavazattal meghozott döntésről dr. Vékony Tibor, a TVB elnökhelyettese elmondta, jogi kategóriaként kell értelmezni az „érdemi vizsgálat nélkül” szófordulatot, ugyanis Buktáné – aki egyébként a füzesabonyi Fidesz alelnöke – okiratokat csatolt kifogásához és tanúk meghallgatását is javasolta arra vonatkozóan, hogy a településen többeket megvesztegettek annak érdekében: szavazzanak az újra induló korábbi polgármestere, Laminé Antal Évára. A TVB pénteken délelőtt hat szavazatszámláló bizottsági tagot és két tanút hallgatott meg az ügyben zárt ajtók mögött.

Dr. Vékony szerint a meghallgatottak között akadt, aki semmilyen jogsértést nem észlelt, de akadt olyan is, aki azt állította, hogy október 3-a előtt pénzt és ajándékokat ajánlottak a Laminéra voksolóknak. Elhangzott, hogy feltehetőleg volt szabályellenes agitáció a szavazás napján, október 3-án, vasárnap is.

Annyi bizonyos, hogy minden, a választás tisztaságát esetleg sértő cselekedet legkésőbb október 3-án történt, a választási törvény szerint pedig ilyen esetekben két nap a kifogás benyújtására nyitva álló, jogvesztő hatályú határidő. Azaz Buktánénak legkésőbb október 5-én, kedden délután négy óráig kellett volna kifogással élnie, ám ezen határidőből kicsúszott. Az elkésve, írásban előterjesztett kifogásából nem tűnt ki egyértelműen, hogy az esetleges jogsértések mikor történtek, ezért tartotta meg a meghallgatásokat a TVB. A határozat ellen két napon belül, azaz október 10-én, vasárnap délután négy óráig az Országos Választási Bizottsághoz lehet jogorvoslati igénnyel fordulni, az azt követő fórum a Legfelsőbb Bíróság. Jelenleg az október 3-i füzesabonyi eredmény az érvényes, a polgármester Gulyás László.

A volt polgármester asszony munkatársunknak kijelentette: a mostani vád minden alapot nélkülöz, a Fidesz képtelen tudomásul venni, hogy a szavazás eldőlt, folytatja a korábbi mocskolódó kampányát.

Buktáné egyelőre nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy él-e fellebbezéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!